Eseménynaptár

Ki nyer majd Lipcsében?
A Lipcsei Könyvvásár díját 2005 óta ítélik oda a legjobbnak ítélt szépirodalmi műveknek, szakkönyveknek, fordításoknak és esszégyűjteményeknek.  A legnagyobb érdeklõdés egy Nabokovról szóló könyvet övez. „A Lipcsei Könyvvásár díjával nem csupán a kiadók és a könyvkereskedõk munkáját ismerjük el, hanem az olvasókat is szeretnénk orientálni” – mondta Oliver Zille, a könyvvásár igazgatója. A 40 000 euróval járó elismerésrõl héttagú zsűri dönt. Az ünnepélyes átadásra a könyvvásár elsõ napján, március 13-án kerül sor. A zsűri idén 750 könyvbõl válogatott, a végül versenyben maradt könyvek és szerzõk közül Jenny Erpenbeck neve talán a legismertebb, ám legnagyobb érdeklõdés Michael Maar Solux Rex című Nabokov-könyvét övezi.

Elhunyt Alain Robbe-Grillet
Nyolcvanöt éves korában elhunyt Alain Robbe-Grillet, a francia Új Regény meghatározó alakja. Valószínűleg szívroham végzett vele a normandiai Caen kórházában.
Alain Robbe-Grillet 1922. augusztus 18-án Brestben született, s Afrikában, majd az Antillákon agronómus-mérnökként kezdte pályafutását. Elsõ nagy regénye, az 1953-ban megjelent A radírok azonnal meghozta számára a világhírnevet. A francia Nouveau Roman egyik legfõbb teoretikusaként és képviselõjeként az írás hagyományos elbeszélésmódját vitatta, és azzal okozott botrányt, hogy műveiben aprólékosan leírta a tárgyakat és szándékosan kifelejtette könyvébõl az élõlényeket.
Ezt a fajta látásmódot ültette át a filmművészetbe is, amikor 1960-ban Alain Resnais francia filmrendezõ, az Új hullám (Nouvelle vague) egyik mestere felkérte Tavaly Marienbadban című filmje forgatókönyvének megírására. A dráma 1961-ben elnyerte a Velencei Filmfesztivál fõdíját, az Arany Oroszlánt. 2004-ben beválasztották a Francia Akadémia „halhatatlanjai” közé. Ez azonban mindeddig papíron maradt, mert az író nem volt hajlandó megjelenni az Akadémia kupolájában az ünnepélyes átadásra. 2007 novemberében jelentette meg legutolsó regényét, amelynek legfontosabb témái a vérfertõzés, a pedofília és a kínzás.

Elhunyt Szõke György
Hosszan tartó betegség után, életének 73. évében  február 9-én elhunyt Szõke György, az irodalomtudomány doktora, a Miskolci Egyetem emeritus professzora, József Attila-kutató.
Dr. Szõke György Budapesten született 1935. március 29-én. 1953-tól 55-ig a Szaratovi Egyetemen, 1955-tõl 58-ig a Moszkvai Egyetemen orosz nyelv, irodalom és filológia szakon, 1957-tõl 60-ig az ELTE BTK-n magyar nyelv és irodalom szakon tanult. Kutatási területéhez tartozott a magyar irodalom története (XX. század), elsõsorban József Attila költészete. Foglalkozott még az orosz irodalom XIX. századi történetével, pszichológiával, pszichoterápiával, pszichoanalízissel.