Napló

Átadták az idei Nobel-díjakat
A közelmúltban Oslóban átadták az idei Nobel-békedíjat Martti Ahtisaari egykori finn államfőnek, az ENSZ volt koszovói különmegbizottjának. A közel egymillió euróval járó elismerést Ole Danbolt Mjoes, a Nobel-bizottság elnöke nyújtotta át a 71 éves politikusnak, aki sikeres békeközvetítő akciót folytatott. Ahtisaari békeközvetítő tevékenységet végzett egyebek mellett Indonéziában, Észak-Írországban és Namíbiában.

Forbáth Imre-díj Németh Zoltánnak

December 8-án, Pozsonyban a Pálffy-palotában adták át a Szlovákiai Írószervezetek Társulása díjait, köztük a Szlovákiai Magyar Írók Társasága Forbáth Imre-díját is. A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának idei kitüntetettje Németh Zoltán, akinek Állati nyelvek, állati versek (Kalligram) című verseskötetéért a díjat Hodossy Gyula, az SZMÍT elnöke adta át.

Esterházy Péter nyerte az Angelus-díjat

Az idén harmadik alkalommal osztották ki az Angelus Közép-Európai Irodalmi Díjat, melyet az előző évben lengyel nyelven kiadott, legjobbnak tartott közép-európai irodalmi műnek ítélnek oda. A díjat Esterházy Péter kapta a Harmonia Celestisért. A díjat Wroclaw város és a Dziennik című lengyel országos napilap alapította, és Angelus Silesius XVII. századi wroclawi költőről, teológusról nevezték el ezt a Közép-Európai Irodalmi Díjat. A versenyben 21 ország íróinak művei vehetnek részt. A lengyel kiadók egy hazai és egy külföldi szerzőt jelölhetnek. A díjra nevezett 40 könyvből hét került be a döntőbe. Esterházy Péter többek között olyan neves írókat utasított maga mögé, mint a német Günter Grass. A Kossuth-díjas író a díjjal együtt 150 ezer zloty, kb. tízmillió forint pénzjutalomban részesült.

A Harmonia Caelestis lengyel fordítását Teresa Worowska, a magyar irodalom kiváló tolmácsolója és elkötelezett népszerűsítője készítette. A könyv a Czytelnik kiadó gondozásában jelent meg tavaly Lengyelországban, s azóta már a második kiadást is megérte. A nagyszabású családregény folytatása, a Javított kiadás 2008 januárjában jelent meg lengyelül, Esterházy legújabb regényét, a Semmi művészetet pedig jövőre tervezi megjelentetni a kiadó.

Ady-emléktáblát avattak Párizsban

A párizsi egykori Hôtel de l’Europe-nál (ma Quality Hotel Opéra Saint-Lazare) leplezték le a róla készített domborművet december 5-én. A Párizsi Magyar Intézet javaslatára készített alkotást a költő születésének 131. évfordulója alkalmából a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (MODEM) ajándékozta a szállodának. „Állj elébe s mondd meg néki, Hogy én fiad vagyok, Páris,…” írta Ady Endre, a XX. századi magyar líra megújítója, a magyar politikai újságírás kiemelkedő személyisége egyik Párizsi tartózkodása alkal-mával. Ady 1904 februárjában utazott először a „szép ámulások szent városá”-ba, Diósyné Brüll Adélt, Lédát követve, aki barátja, szeretője és múzsája lett, aki megtestesítette a költő számára a romantikusan elképzelt nagy szerelmet. 1904-ben egyszerre kettőt is talált: Lédát és Párizst. Egykori szállásán, az Hôtel de l’Europe-ban emléktáblát állított a Párizsi Magyar Intézet. Ady hétszer járt a francia fővárosban 1904 és 1911 között. „…Terveink szerint a Deák Árpád szobrászművész készítette domborművet három példányban öntettjük ki, ebből egy Nagyváradra, egy Debrecenbe, egy pedig Párizsba kerül, Ady életének három meghatározó helyszínére” – nyilatkozta Gulyás Gábor, a MODEM igazgatója. A művet Deák Árpád nagyváradi szobrászművész készítette.

Hitler és a szex     

A huszadik századi totalitárius rendszerek közül most is a német nemzetiszocializmus, a diktátorok közül pedig Adolf Hitler kelti a legnagyobb érdeklődést. Sztálin kezéhez hiába tapad ugyanannyi, ha nem több vér, viszonylag jól ismerjük paranoiás lelkivilágát, a társadalmi közeget és a módszereket, amelyekkel bűneit elkövette. Viszont Hitler személyi-sége mindmáig csak részlegesen ismert, nyilvánvalóan patologikus pszichéjéről a szakemberek véleménye is megoszlik. Elsőrendű, szuggesztív szónok volt, kisugárzása sokkal több németet vonzott, mint amennyit taszított: valóságos magnetikus hatással volt a közvéleményre. Vajon hogyan volt képes megtestesíteni egy torz lélek egész nemzete vágyait és ideáljait? Miként kelthette fel a tömegekben a szorongást és a félelmet, s hogyan vehette rá ezek felhasználásával németek tömegeit olyan szörnyű gaztettek elkövetésére, melyekről azelőtt nem is álmodtak? Miért tartottak ki egy rögeszmés politikus mellett egészen a végső pillanatig, s követték sokan önként a halálba? A két világháború közötti német társadalom tömeglélektani és a náci vezér indviduálpszichológiai rejtélyeinek megoldásához közelebb visz, ha világos képet kapunk Hitler szexuális életéről. Angela Lambert könyve, az Eva Braun elsüllyedt élete arról az amúgy teljesen jelentéktelen nőről szól, akivel Hitler 1932-től megosztotta a magánéletét, és aki, miután a Vezér a Reichstag bunkerében feleségül vette, vele együtt lett öngyilkos. Az angol–német szerzőnő kiindulópontja, hogy Eva Braun egyértelműen áldozat volt, önálló akarat nélküli báb, egyszerű „háttérfigura”, akit semmiféle felelősség nem terhel Hitler gaztetteiért. Ezt a megközelítést el lehet fogadni. Igaz, azt a magyarázatot már a szerzőnő is „teátrálisnak” minősíti, hogy „Evának – miként Németországnak is – Hitler volt a végzete, és viszonyuk azért érdemel elem-zést, mert Hitlernek e fiatal nővel szembeni viselkedése – ahogy először rabul ejtette, majd birtokolta, s végül elpusztította – mikrokozmoszként tükrözi, hogyan csábította el és tette tönkre az egész német népet.” Nyilvánvalóan nem Eva Braun az érdekes, hanem Hitler. Milyen volt a szexuális élete, volt-e normális nemi késztetése, egészséges ösztönvilága annak a férfinak, aki előre látható vereséget hozó világháborúba kergette Németországot csak azért, hogy közben rafinált borzalmakat szabadítson Európára? Angela Lambert azt állítja, hogy az 1889-ben született Hitler alacsony libidójú, de alapjában véve normális férfi volt. Igaz, egy herével született, mégis normális, bár alacsony intenzitású nemi életet élt, amelyet későn kezdett, és korán hagyott abba. Ezt az állítását azonban a szerző nem tudja hitelt ébresztően alátámasztani…. (Heti Ökopol)

Pelle János (Gondola)