Napló

A HATVANÉVES TÓTH LÁSZLÓ KÖSZÖNTÉSE
Hatvanadik születésnapja alkalmából szeptember 20-án gyermekkora falujának olvasóival találkozott Izsán Tóth László József Attila-díjas költő, író, mű-velődéstörténész, akit Boschetti Adrianna igazgatónő üdvözlőszavai után Kajtár Katalin tanárnő mutatott be a közönségnek.
Szeptember 24-én a Szlovákiai Magyar Írók Társasága a dunaszerdahelyi Budapest Kávézóban rendezett könyvbemutatóval egybekötött estet Tóth Lászlónak, akinek életművét mintegy félszáz résztvevő előtt Duba Gyula író, Kulcsár Ferenc költő és a budapesti Filep Tamás Gusztáv művelődéstörténész méltatta. Szeptember 30-án Pozsonyban a Csemadok-székház nagytermében az Expired Passport Music Club és a József Attila Ifjúsági Klub vendége volt a hatvanéves író, akivel az egybegyűlt fiatalok előtt Lacza Tihamér szerkesztő, irodalomkritikus, művelődéstörténész beszélgetett.
Október 5-én Budapesten a Magyar Írószövetség székházában  barátai, ismerősei, olvasói köszöntötték Tóth Lászlót. Vasy Géza, az Írószövetség elnökének köszöntője után Filep Tamás Gusztáv művelődéstörténész beszélgetett az íróval, majd Lázár Balázs színművész és Máry Szabó Eszter dalénekes fellépésére került sor ez alkalomból.  

A Költők Világkongresszusa Budapesten
A XXIX. Költők Világkongresszusának (XXIX World Congress of Poets) idén szeptember 27-e és október 1-je között Budapest adott otthont. A kongresszus elnöke Turczi István volt A World Academy of Arts and Culture nevű Kaliforniában bejegyzett non-profit világszervezetnek mintegy 1200 költőtagja van a világ 55 országában. Első, alapító kongresszusát 1969-ben tartották négy kiváló, világszerte ismert költő: Amado Yuzon, Tin-wen Chung, Krishna Srinivas és Lou LuTour kezde-ményezésére. A kongresszus fővédnöke Hiller István kulturális és oktatási miniszter volt. Az eseményre meghívást kapott az összes hazai írószervezet. Nemzetközi rangját az adta, hogy a világszervezet tagjain és képviselőin kívül rangos európai költők és szervezetek  is részt vettek a rendezvényen. Budapestre látogatott például az Európai Költők Akadémiájának teljes vezérkara, itt volt a Francia Költészeti Társaság elnöke (Vital Heurtebize), a Mongol Kulturális Akadémia elnöke (Mend-Ooyo), a Nobel-békedíjas Ernesto Kahan, vagy a Strugai Költészeti Estek igazgatója (Danilo Kocevski).
A kongresszus egyik főcélja a kultúraközvetítés és a különböző kultúrák közötti párbeszéd elősegítése volt. Ennek szellemében rendezték meg szeptember 28-án a Vers, határok nélkül című estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Ezen kívül díjátadók, szakmai szimpóziumok, koncertek költői versenyek színesítették a programot. Bemutatkozott a 2010.évi Költők Világkongresszusának otthont adó japán város, Kyoto is.

61. Frankfurti Könyvvásár
Október 13-án nyitott az idei Frankfurti Könyvvásár. A 61. alkalommal meg-rendezett könyves esemény díszvendége Kína, Magyarországot többek között Márton László, Sándor Iván és Lovas Ildikó képviselte.
A földkerekség legnagyobb könyvvására, amely egyben a világ könyvszakmai trendjét is alapvetően meghatározza, a Frankfurti Könyvvásár ünnepélyes megnyitója az idén október 13-án volt a Congress Centerben. Ünnepi beszédet mondott  Jürgen Boos, a Frankfurti Könyvvásár igazgatója, dr. Petra Roth, Frankfurt város polgár-mestere, Angela Merkel német szövetségi kancellár, Roland Koch, hesseni minisz-terelnök és Tie Ning kínai író. A Vásár október 14-től 18-ig tartott.
 A 61. Frankfurti Könyvvásár díszvendége Kína, a kínai kultúra, irodalom és könyvkiadás volt. A díszvendégségről még 2007-ben született megállapodás Jürgen Boos, a Frankfurti Könyvvásár igazgatója és Liu Binjie, a General Administration of Press and Publication (GAPP) minisztere között. Mottójuk – „Tradíció és fejlődés” – is alátámasztja, hogy bemutatkozásukra gazdag, sokszínű programsorozattal készültek: kiállításokkal, kulturális eseményekkel, szemináriumokkal, irodalmi workshopokkal, de voltak felolvasások, hangversenyek, filmvetítések és színpadi produkciók is. A Kínából érkező könyvkiadókat, könyves cégeket és az összes hivatalos programot a vásár 6-os csarnokában (Halle 6.0) találhatták meg az érdeklődők. A díszvendégség azonban nem októberben kezdődött, hisz már június eleje óta mutatkoztak be kínai szerzők a német (frankfurti, illetve lipcsei) közönségnek, kon-ferenciák és szimpóziumok keretében, így teremtve lehetőséget megismerni a kínai, illetve a kínai–német gazdasági, oktatási, kulturális kapcsolatokat.     
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a vásár központ-jában az 5.0 számú csarnok földszintjén, szokásos helyén volt. A programokat a stuttgarti Magyar Kulturális Intézet szervezte. A magyar szerzők közül idén Sándor Iván, Márton László, a Svájcban élő Oplatka András, valamint Lovas Ildikó mutat-kozott be a német olvasóközönségnek. Peter Weidhaasnak, a Frankfurti Könyvvásár korábbi igazgatójának részvételével, Dalos György moderálásával megemlékeztek az 1999-ben, éppen tíz éve tartott frankfurti magyar díszvendégség eredményeiről, tanulságairól is. A nemzeti standot Burger Barna fotóművésznek a kortárs magyar irodalom alkotóiról készült felvételei illusztrálták.