Vers mindenkinek

Vers mindenkinek

Ars Poetica Nemzetközi Költészeti Fesztivál, Pozsony, 2015. november 17–21.

Idén november 17. és 21. között ismét megrendezték Pozsonyban az Ars Poetica Nemzetközi Költészeti Fesztivált, mely 2003 óta minden évben teret biztosít a kortárs költők számára, hogy összegyűljenek, a fesztivál közönsége számára pedig lehetőséget nyújt a verssel való közvetlen találkozásra. A fesztivál szervezői hisznek abban, hogy mindenkinek természetes joga van a költészethez, éppen ezért a programjaik nagy részére a belépés díjtalan.

A fesztivál gerincét a világ minden tájáról érkezett 21 élvonalbeli költő bemutatkozása adja. A november 17-én, kedd este az A4 klubban megrendezett esten a szerzők maguk adták elő verseiket eredetiben, majd a művek szlovák fordításai is elhangoztak. A fesztivál hangulatának egyik meghatározó eleme éppen az, hogy a költők saját nyelvükön adják elő szövegeiket, így sok esetben – ha nem értjük az adott nyelvet – a költeménnyel való elő találkozás egy intuitív befogadást tesz lehetővé, nem keressük a szavak mögött lappangó értelmet, jelentést, sokkal hangsúlyosabb a nyelv hangzása, dallama. Ezután hallgatjuk meg a szlovák fordítást, így a szöveg értelmezésének lehetőségével a hallgatóság képessé válik egy másféle befogadásra. Amellett, hogy a versek nyelvi vonatkozása különösen hangsúlyosan jelenik meg a rendezvényen, a vizualitás is nagyon kiemelt szerepet kapott, hiszen a felolvasásoknak egy VJ biztosított képi aláfestést.

A szerző személyisége, előadókészsége, szuggesztivitása is jelentősen hozzájárul az élményhez. María Salgado – a fesztivál Spanyolországból érkezett vendége, magát low-tech költőnőnek nevező szerző – nyelvvel, audioszövegekkel való játéka például teljesen magával ragadó performansszá alakult. De megmutatták magukat többek között a török Metin Celal, a horvát Damir Šodan és a szlovákiai Valerij Kupka is, aki orosz nyelvű verseit olvasta fel. Több szerző utalt arra, hogy számukra is érdekes a saját szerzeményeik fordítását hallani. A fesztivál 13. évadjának különlegessége, hogy négy független kínai költő is részt vett az eseményen – Csheng Tung-tung, Sung Lin, Csao Sʼ és Thang Siao-tu –, ők a szerdai napon olvasták fel verseiket.

A felolvasóestek mellett november 18-án, szerdán az érdeklődők részt vehettek Rod Mengham – a Cambridge-i Egyetem kortárs angol irodalom docensének – előadásán a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának falai között, ahol az irodalmár a novellákban a második világháború hatására megjelenő törött üveg motívumról beszélt. Azok a fesztiválozók, akik aktívan szerettek volna bekapcsolódni az alkotásba, egy kreatív írás tanfolyamot is abszolválhattak. November 19-én a Szlovák Nemzeti Galériában pedig lehetőség volt találkozni a Versopolis nagyra értékelt szerzőivel, mely nem más, mint az egyetlen európai költészeti platform, mely az Európai Unió támogatásában részesül.

A fesztivál műsorában a költészet kedvelői mellett más műfajok iránt érdeklődők is találhattak kedvükre valót, mivel a fesztivál kísérőprogramjai között voltak filmvetítések – animációs, experimentális és dokumentumfilmek egyaránt –, koncertek, táncos produkciók, illetve a műfajok keveredésének is tanúi lehettünk.

Bilász Boglárka

(Fotó: Ars Poetica)