Visszatekintő: két hónapja történt

Visszatekintő: két hónapja történt

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai (határ)sávok címmel rendezett nemzetközi komparatisztikai konferenciát szeptember 5-6-án. Az esemény a Nemzetközi Összehasonlító Irodalomtudományi Társaság (ICLA-International Comparative Literature Association/ AILC Association Internationale de la Littérature Comparée) Magyar Nemzeti Bizottsága, valamint az egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete szervezésében valósult meg.

Benyovszky Krisztián, Z. Varga Zoltán

A szervezők (Benyovszky Krisztián és Z. Varga Zoltán) Jurij Lotmantól választották a konferencia mottóját: „A határ kétértelmű fogalom. El is választ és össze is köt. Mindig valamit szegélyez, következésképp mindkét határ menti kultúrához, mindkét egymással szomszédos szemioszférához egyaránt tartozik. A határ kétnyelvű, illetve poliglott képződmény (…) Egy membránszűrőhöz hasonlítható, amely olyan mértékben alakítja át az idegen szövegeket, hogy azok beíródhassanak a szemioszféra belső jelrendszerébe, de közben mégiscsak megtarthassák másféle természetüket.” (Jurij M. Lotman: A szemioszféra – Szitár Katalin fordítása) A rendezvény fókuszában a tudományközi, művészetközi és irodalmi határsávok értelmezési lehetőségei álltak, az előadók öt országból érkeztek. Folyóiratunk két szempontból is érintett volt: Hangácsi Zsuzsanna, a Miskolci Egyetem doktorandusza az Irodalmi Szemle történetéről adott elő…

szerkesztőnk, Nagy Csilla pedig Kukorelly Endre alkotásmódját vizsgálta előadásában.

 

 

A kétnapos, interdiszciplináris tanácskozás anyagát a szervezők megjelentetik, a sorozat pedig jövőre egy másik egyetemen folytatódik.

 

A képen N. Tóth Anikó és Polgár Anikó, szerkesztőbizottságunk tagjai.