Papp Máté: Sekély sötétség (Babiczky Tibor Magas tenger című kötetéről)

Az ún. regényíró-reflex előbb vagy utóbb minden költő életművében jelentkezik, ami­nek számtalan prózai és persze poétikai oka lehet – az más kérdés, hogy ki végzi el a lehet­séges műfaji határátlépéseket, és ki képes új nyelvet, fogalmi kereteket adni az általa kiala­kított világmodellnek.

Vagy éppen az átvál­tozásban lévő nyelvezet lenne a világtágítást eredményező generatív mozzanat? Babiczky Tibor Magas tenger című prózakötetében érezhetően jelen vannak a lírai látásmód ele­mei, ezzel együtt egy merőben más (mond­hatni objektivizált) szemlélet bontakozik ki a narrátor belső beszéde által, ami viszont mégis visszavezet az alapvetően alanyi retori­ka önfeltáró gesztusaihoz. Természetesen az utóbbi, jellemzően szubjektív-önreflexív atti­tűd az epikus művekre is igaz, jelen esetben azonban kivételesen monologikus szöveg­szervezésről van szó (bár az elbeszélő egyes szám harmadik személyben mutatja be a főhőst). Hiába várjuk hát a polifonikus szó­lamok összecsengését vagy a szereplők lélek­ábrázolásának, illetve viszonyrendszerének részleteit, hisz mindvégig egyetlen nézőpont érvényesül, melynek koncentrikus (ördögi) köreiben a magányos nyomozón kívül nem áll senki sem…

 

„A bűn a megszokásból építi fel önmagát. Ami eltér, ami különleges, az már egy új élet. Ahhoz nem gyilkolni, hanem megszületni kell. A bűn abból ered, hogy a megszokás foly­tathatatlan, de nincs hova menni. Vagy nem tudunk” – olvashatjuk a második fejezetben. Az ehhez hasonló eszmefuttatások és filo­zofikus gondolatok lépten-nyomon felbuk­kannak a detektív dialektikus kommuniká­ciójában, amelyben csak elvétve találhatunk dialógusokat, túlnyomórészt (a külvilágban) el nem hangzó cinikus kommentárok, elha­rapott mondatok, öntudatlan mormogások jellemzik a főszereplő beszédmódját. Az említett, néhol emelkedett gondolatfutamok ezzel szemben nagyon is cizellált, már-már irodalmi közlésekként értékelhetők; mintha mindinkább az elbeszélő prózai profiljához tartoznának, és bizonyos pontokon el is sza­kadnának a nyomozó nyelvének egyébként korántsem köznapi stílusától, ami ráadásul hemzseg a különböző kulturális utalásoktól, Boschtól Duchampig. A leghangsúlyosabbak egyébként azok a zeneművek, amelyek idő­ről időre felcsendülnek a főhős képzeletbeli tracklistáján: Chopin, Metallica, Debussy, Slayer, Pergolesi stb. Ezen kívül rejtett, több­szörösen áttételes intertextuális részleteket is felfedezhetünk (lásd a Krúdy- vagy a Rad­nóti-reminiszcenciát: „Vajon vannak még a dublini pubokban ivófülkék? – töprengett a nyomozó.” / „Csönd. Neszekkel teljes, lan­gyos csönd, mint a születés előtt.”)

Egy helyen megtudjuk, hogy nyomozónk a rendőrtiszti pályamódosítás előtt bölcsész­karra járt, így a szerző be is biztosította a fentebbi műveltséganyag legitimitását, annak ellenére, hogy a kiérlelt filozófiai traktátusok szituatív, rögtönzött kimond(at)ását így sem sikerült kellőképpen alátámasztania vagy előkészítenie. A novellaciklusként is felfog­ható, bűnlajstromra (illetve egy-egy bűnesetre és az ahhoz kötődő helyszínelésre) felfű­zött kisregényfejezetek lokális referenciái talán ugyanolyan érdekesek lehetnek, mint az idézett képzőművészeti, zenei, irodalmi, esetleg kulináris kontextusok. A budapesti, valamint vidéki helyszínek mentén kirajzo­lódik napjaink Magyarországának kriminális korképe, amit mi magunk is nap mint nap észlelhetünk internetes böngészés, tévénézés és újságolvasás közben. A nyomozó egyik belső monológja arra is fényt derít, hogy vé­leménye szerint az általa űzött bűnvadászat valamiképpen párhuzamba állítható az iro­dalom analizáló, ha úgy tetszik, nyomolvasó ambícióival, amelyek szintúgy a bűn, illetve az igazság fogalmi felületén kutatva próbál­ják feltárni a mélyben húzódó motivációkat, illetve az élet és a halál szűkös mezsgyéjének megannyi csapását.

Az elvált, családjától távol élő főszereplő bűntudattal terhelt múltja szinte a zárlatig félsötétben marad, csak az olykor felrémlő emléktöredékek vagy baljóslatú, látszólag logikátlan asszociációk nyújtanak némi fo­gódzót a befogadónak, aki szintén egyfajta nyomozást folytat az elbeszélő „bűnjeleinek” segítségével. Emellett az „idők jelei” is meg­mutatkoznak a számmisztika (lásd a digitális óra számlapjának ismétlődő együttállásait: 6:06, 8:08) vagy a motivikus szinten rendkí­vül erőteljes biblikus metaforika alakzatai­ban. „Egyetlenegyszer volt magas tenger úgy, hogy éppen nem volt dagály – gondolta. – Amikor Mózes kettéválasztotta a Vörös-ten­gert. Álltak kétoldalt a tengernek oszlopai. A magas tenger.” Elúszó álomképek, homályos hallucinációk, illetve a valóság valószínűtlen fordulatai váltják egymást, miközben egy irracionális, sőt infernális (egymástól füg­getlen, valahol mélyen mégis összekapcso­lódó) gyilkosságsorozat szemtanúi leszünk. A névtelen nyomozó közönyös katatóniája, cigaretta- és alkoholfüggőségének monoton szertartásai egyszerre tompítják le és erősítik fel a közelgő végzet érzetét, amelyet végül az önpusztítás idéz elő.

Minden gyilkosság azt a sebzett arcot – és istenképűséget – tükrözi, amely nem képes többé szembenézni önmagával, és amely a soha el nem múló keserű kelyhet lassan, kor­tyonként issza ki. A könyv stációit tehát csak látszólag jelölik a körülírt halálesetek, való­jában egy belső kálváriát, a földi purgatóri­umban vergődő lélek keresztútját kísérhetjük végig. Babiczky pedig képes megteremteni azt az egyszerre feszültségteljes és kiürese­dett világot, amelyben úgy merülhetünk alá, mint saját sivárságunk és sekélységünk sötét­ségében. Egyre mélyebbre. Átkelve a magas tenger oszlopai közt.

(Babiczky Tibor: Magas tenger. Magvető, Budapest, 2014, 180 oldal, 2490 Ft)