Né­meth Zol­tán – Kon­cent­rá­ció, nyi­tott­ság, kép­ze­lő­e­rő

(Posonium Irodalmi és Művészeti Díj 2008)
Benyovszky Krisz­ti­án Be­ve­ze­tés a kri­mi ol­va­sá­sá­ba cí­mű mo­nog­rá­fi­á­já­ról
A kor­társ iro­da­lom­el­mé­let egyik alap­ve­tő prob­lé­má­ja a nyelv kér­dé­se, pon­to­sab­ban az, hogy a szi­go­rú­an szak­tu­do­má­nyos szö­veg ho­gyan ké­pes meg­szó­lí­ta­ni ol­va­só­ját.

Benyovszky Krisz­ti­án Be­ve­ze­tés a kri­mi ol­va­sá­sá­ba cí­mű kis­mo­nog­rá­fi­á­ja té­má­já­nál és nyel­vé­nél fog­va is a szé­le­sebb ol­va­só­kö­zön­sé­get cé­loz­za meg. A kri­mi mű­fa­ja az ún. po­pu­lá­ris iro­da­lom kö­ré­be so­rol­ha­tó, de – mint azt a szer­ző elő­sza­vá­ban na­gyon he­lye­sen meg­jegy­zi – „Az ún. »ma­gas« vagy »elit« iro­da­lom és az »ala­csony« vagy »po­pu­lá­ris« iro­da­lom szem­be­ál­lí­tá­sa nem azo­no­sít­ha­tó az iro­dal­mi­lag ér­té­kes – ér­ték­te­len fogalompárjával, sőt, töb­ben azon a vé­le­mé­nyen van­nak, hogy az olyan op­po­zí­ci­ók, mint ma­gas – ala­csony, elit – tö­meg, ko­moly – szó­ra­koz­ta­tó nem tart­ha­tók fenn to­vább prob­lé­ma nél­kül.” Benyovszky Krisz­ti­án köny­ve po­pu­lá­ris mo­no­grá­fia egy po­pu­lá­ris mű­faj­ról, mind­ez azon­ban sem­mit sem von le a szak­tu­do­má­nyos igé­nyes­ség­ből, a lo­gi­kus és jól alá­tá­masz­tott érv­rend­szer­ből.

A kri­mi előz­mé­nye­i­ként a szer­ző olyan mű­fa­jo­kat tár­gyal, mint a pitaval (hí­res bűn­ese­tek iro­dal­mi igé­nyű ös­­sze­fog­la­lá­sa), a fan­tasz­ti­kus el­be­szé­lés és a ti­tok­re­gény. Majd egyet­ér­tő­en idé­zi Jorge Luis Borges ki­je­len­té­sét, mi­sze­rint „A kri­mi­ről be­szél­ni an­­nyit tesz, mint Edgar Allan Poe-ról be­szél­ni, mert ő ta­lál­ta ki a mű­fajt.” Benyovszky há­rom Poe-művet so­rol a mű­faj ere­de­té­nek „ke­mény mag”-já­hoz, A Morgue ut­cai ket­tős gyil­kos­ság, a Marie Roget ti­tok­za­tos el­tű­né­se és Az el­lo­pott le­vél cí­mű no­vel­lá­kat, ame­lyek­ben meg­je­le­nik a vi­lág­iro­da­lom el­ső „Nagy De­tek­tív”-je, Arthur Dupin. ő vá­lik min­den fon­tos nyo­mo­zó, jel­ol­va­só pro­to­tí­pu­sá­vá, Sher­lock Holmes, Hercule Poirot, Charlie Chen, Miss Marple, Maigret és Co­lom­bo ősé­vé.

Az Edgar Allan Poe-i kri­mit Benyovszky a klas­­szi­kus de­tek­tív­tör­té­net alműfajába so­rol­ja (ezt rej­tély- vagy rejt­vény­köz­pon­tú, il­let­ve ana­li­ti­kus de­tek­tív­tör­té­net­nek is ne­ve­zik), mel­let­te meg­kü­lön­böz­te­ti a Dashiell Hammett ne­vé­hez köt­he­tő ún. ke­mény kri­mit, amely­nek al­vi­lá­gi fi­gu­rái, nyers ököl­har­cai, va­gány nyo­mo­zói, re­a­lisz­ti­kus, per­gő ak­ci­ói egy sa­já­tos alműfaj je­len­lé­té­re fi­gyel­mez­tet­nek. De – mint azt Benyovszky Krisz­ti­án meg­jegy­zi – „A klas­­szi­kus és a ke­mény kri­mi mel­lett a bűn­ügyi iro­da­lom pa­let­tá­já­nak van még egy har­ma­dik, sö­té­tebb vo­nu­la­ta is.” Ide a roman noir, a thriller, a bűn­re­gény, a bűn­ügyi re­gény vagy a lé­lek­ta­ni kri­mi ter­mi­nu­sa­i­val le­írt szö­ve­gek tar­toz­nak, ame­lyek­ben vagy a po­ten­ci­á­lis ál­do­zat­nak, vagy ma­gá­nak a gyil­kos­nak a né­ző­pont­já­ból me­sé­lő­dik el a tör­té­net. Sőt: a kö­tet utol­só fe­je­ze­té­ben meg­is­mer­ked­he­tünk a tör­té­nel­mi kri­mi mű­fa­já­val is.

Mint már em­lí­tet­tem, Benyovszky Krisz­ti­án köny­ve ol­va­só­ba­rát mo­no­grá­fia, amely szin­te kü­lön fog­lal­ko­zik a ta­pasz­talt és a maj­da­ni krimiolvasók kaszt­já­val. Nem egy elem­zé­se az­zal a fi­gyel­mez­te­tés­sel kez­dő­dik, hogy vi­gyá­zat, itt most po­ént fo­gok el­árul­ni, aki még nem ol­vas­ta az il­le­tő re­gényt, az ugor­ja át a kö­vet­ke­ző be­kez­dé­se­ket. De nem diszk­ri­mi­nál­ja a tá­jé­ko­zat­lan krimiolvasót sem, hi­szen úgy ada­gol­ja a kü­lön­fé­le tör­té­ne­tek for­du­la­ta­it és po­én­ja­it, hogy fel­kel­ti a mű­faj iránt ko­ráb­ban kö­zöm­bös ol­va­sók ér­dek­lő­dé­sét, egy­szó­val ked­vet csi­nál a krimiolvasáshoz. A kö­tet ele­jé­től a vé­gé­ig egy szen­ve­dé­lyes krimiolvasó szin­té­zi­se­ként ol­vas­tat­ja ma­gát, egy olyan ol­va­só mun­ká­ja­ként, aki primér ol­vas­mány­él­mé­nye­in túl mé­lyebb is­me­re­te­ket kí­ván köz­ve­tí­te­ni a krimiolvasók és a mű­faj iránt ér­dek­lő­dők szé­le­sebb tá­bo­ra fe­lé. Nem kí­ván­ja „az ol­va­sót a krimikutatóknak ugyan ér­de­kes, a la­i­kus több­ség szá­má­ra azon­ban unal­mas fo­ga­lom­tör­té­ne­ti szőr­szál­ha­so­ga­tás­sal ter­hel­ni”, in­kább a mű­faj bel­ső szép­sé­ge­i­re, ér­té­ke­i­re kí­ván­ja fel­hív­ni a fi­gyel­met, a „nagy­fo­kú kon­cent­rá­ci­ó­ra, nyi­tott­ság­ra és kép­ze­lő­e­rő­re”.

Mint az ed­di­gi­ek­ből is ki­de­rült, ezek a jel­lem­zők Benyovszky Krisz­ti­án köny­vé­re is ér­vé­nye­sek, ép­pen ezért a ku­ra­tó­ri­um a Posonium Iro­dal­mi Díj Kü­lön­dí­já­ban ré­sze­sí­ti.