NAPLÓ

Könyvünnep
A magyar könyvesszakma legnagyobb szabású bemutatójára április 23–26. között került sor. A XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál az idén otthonosan rendezkedett be a budai Millenáris Park épületeiben és külső terein. Gyarapodott a hazai és külföldi résztvevők száma: a fő kiállítási helyszínnek számító Jövő házában, valamint a Fogadóban és a parkban összesen 136 stand várta az érdeklődőket.

Kilenc előadóteremben (köztük a Teátruméban is) sorjáztak a programok: könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések, fölolvasások, dedikálások, ismeretterjesztő és színpadi előadások, zenés műsorok.

Az idei díszvendég az ismert orosz Ljudmila Ulickaja volt, akinek új könyve, a Magvetőnél megjelent Daniel Stein, tolmács című kötete volt. Több mint harminc pódiumrendezvényen szerepeltek a díszvendég ország, Románia – román vagy magyar nyelven alkotó – szerzői, kiadói és irodalmi szakemberei. Összesen 23 országból érkeztek íróvendégek a könyvfesztiválra. Bár a könyvfesztivál valamennyi könyves műfaj egységes ünnepe, a megjelenő újdonságok nagyságára jellemző, hogy csak a hazai szépírók, költők új munkái közül mintegy kéttucatnyi jelent meg a standokon. A Kossuth Kiadó a fesztiválon indította el nagyszabású vállalkozását, a Magyarország törté-netét közreadó 24 kötetét. Nagy hangsúllyal szerepelnek a mustrán az idei Kálvin-év református kiadványai. (nsz)

Elhunyt Lászlóffy Aladár erdélyi író-műfordító

Életének 72. évében, hosszas betegség után április 20-án elhunyt Lászlóffy Aladár Kossuth-díjas erdélyi költő, író, műfordító és szerkesztő. A tordai születésű alkotó a kolozsvári Református Kollégiumban érettségizett, majd a kolozsvári egyetemen végezte a magyar irodalom szakot. 1961-től az Irodalmi Könyvkiadó szerkesz-tőségében dolgozott, 1962 és 1969 között a Napsugár című gyermeklap, 1982-től az Utunk (a rend-szerváltás után Helikon) című irodalmi hetilap szerkesztője volt. 1994 óta meghívott elő-adóként a kolozsvári egyetemen kultúrtörténetet oktatott. A Kossuth-díjat 1998-ban kapta meg, de – mint a Transindex erdélyi hírportál emlékeztet – kitüntették többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével és a Románia Csillaga tiszti fokozatával is. Életében több mint 30 kötete jelent meg, köztük a Héphaisztosz és a Papírrepülő című regénye, számos vers- és esszékötet, illetve a Kántor László fényképeivel illusztrált Házsongárd monográfia. Magyarra fordította többek között Mircea Dinescu verseit is.

Líráját és prózáját a józan gondolatiság jellemzi. Munkásságában az avantgárd és neoavantgárd legjobb jegyei egyaránt megtalálhatók.