Napló

JAK-TÁBOR SZIGLIGETEN
Az idén augusztus 24. és augusztus 28. között rendezték meg a szigligeti JAK-tábort. A költői szemináriumot Borbély Szilárd, a prózaíróit Grendel Lajos, a drámaíróit Mohácsi István, a délutáni előadásokat meg Szilasi László vezette.
 A 21. JAK-tábort Szigligeten, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány Alkotóházában tartották.

FRANKFURT 2010 – MAGYAR PROGRAMOK
Bejelentették a 62. Frankfurti Könyvvásár (2010. október 6–10) magyar programjait.
Az október 6-án nyíló és 10-én záródó 62. Frankfurti Könyvvásáron a Ma-gyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szervezésében a kiállítói tér központjában, az 5-ös számú csarnok földszintjén, a főbejárattal szemben lesz a Magyar Nemzeti Stand. Az átriumos kialakítású installáció egyrészt arra ad lehetőséget, hogy értékelvű válogatást adjon a hazai és határon túli magyar könyvkiadás külföldön is figyelmet érdemlő alkotásaiból, másrészt üzletkötési és tárgyalási lehetőséget biztosít a magyar könyvszakma képviselőinek. Az elmúlt másfél évtizedben a kortárs magyar irodalom nagyon sokat köszönhet a német kulturális élet és könyvkiadás értő közvetítésének, melynek eredményeként a 20. századi klasszikus és az élő magyar irodalom Európa egyik legismertebb, leginkább becsült és hivatkozott irodalma lett. Ezt a kivételes érdeklődést kihasználva idén is a legjobb magyar írók portréival (Burger Barna felvételei) díszítik a magyar standot, és a Stuttgarti Magyar Intézet szervezésében ebben az évben is több magyar alkotót (Karafiáth Orsolya, Forgó Léda, Kőrösi Zoltán, Dunajcsik Mátyás) mutatnak be a könyvvásáron.

MAGYAR NAP SANGHAJBAN
Augusztus 22-én kezdődött a 2010-es Sanghaji Világkiállítás keretein belül megszervezett magyar kulturális programsorozat.                                                                                         
A Sanghaji Világkiállítás folyamán minden nemzet lehetőséget kap saját kultúrája, országa bemutatására egy úgynevezett tiszteletbeli nap keretén belül. Ilyenkor egy napra az Expo fókuszába kerülnek, rendezvényekkel, bemutatókkal szórakoztathatják a látogatókat. Magyarország  „tiszteletbeli napja” augusztus 22-én volt. Ez alkalomból egész napos szabadtéri koncerteket tartottak. Fiatalokból álló népzenei együttesek mutatták be a sokszínű magyar zenei hagyományokat. A város és a zene címmel zajló esti gálaműsor az Expo Center Auditóriumában kapott helyet. A gálaest a népzenétől egészen a méltán elismert XX. századi zenéig felöleli a magyar zeneirodalmat. A közönség megismerhette Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Ligeti György, Kurtág György és Eötvös Péter műveit. A programok között szerepelt  egy divatkiállítás is.

REFLEKTORFÉNYBEN A TUDOMÁNY ÉS
A FELVILÁGOSODÁS KIRÁLYSÁGA
Koreai és orosz régészek a feudális Balhae (más néven Parhe vagy Bohai) királyság történelmének nyomába erednek, amely a modern Mandzsúria legkorábbi nemzetállama volt és több mint kétszáz évig (698–926) állt fenn. Nyikolaj Klujev, a kutatás vezetője egy interjúban elmondta, hogy a királyság a Távol-Kelet első olyan birodalma volt, amelyről írásos feljegyzés áll rendelkezésünkre, azelőtt törzsi szövetségben éltek az emberek.
Körülbelül százezer család élt a királyság területén, ami mai mércével mérve  tekintélyes lakosságszám. A tunguszk moha mellett a kínai és a koreai népcsoport volt a legnagyobb. Ezek általában növénytermesztésből éltek, de elterjedt volt az állattenyésztés, a kézművesség és a kereskedelem is. A kínai források a tudomány és a felvilágosodás országáról emlékeznek meg a birodalommal kapcsolatban.

AFRIKAI ÍRÓK FEDEZIK FEL AFRIKÁT
Tizennégy afrikai író megelégelte, hogy mindig kívülállók beszámolóit kell olvasniuk Afrikáról, és – részben a labdarúgó-világbajnokság hatására – nekilátott, hogy könyvek és blogok sorozatában számoljon be a földrész sokféleségéről.
„Afrika történetét négyszáz éven át Európa sajátította ki. A nagy úti-könyveket kivétel nélkül európaiak írták, az afrikaiak nem beszéltek Afrikáról” – jelentette ki Alain Mabanckou, a projekt egyik résztvevője. Az afrikai írók és művészek támogatására az Egyesült Államokban létrehozott Chinua Achebe Center for African Writers and Artists alapítvány által indított Zarándoklatok projekt keretében a 14 afrikai szerző mindegyike valamelyik korábban általa nem nagyon ismert afrikai városról ír 30 ezer szavas élménybeszámolót.
Az egyik legismertebb nigériai íróról elnevezett Chinua Achebe Központ kenyai, nigériai és dél-afrikai könyvkiadókkal fogott össze, hogy segítse az afrikaiak önismeretét és egymás megismerését.