Első kötetek napja

Első kötetek napja

Sample image

Könyvheti körkép – Ünnepi Könyvhét, Budapest, 2013. június 7., péntek

Könyvheti körkép – Ünnepi Könyvhét, Budapest, 2013. június 7., péntek

Kettőre ígérkezem, dedikáltatni indulok, a szerencse kegyeltje vagyok a héten, Fenyvesi Orsolya és Korpa Tamás köteteinél is az én nevem bújt ki a kalapból, hát megyek elcsípni a szerzőket, majd egy könyvmustrára. A Vörösmarty téri nagy forgatagban írók-költők minden lépésnél, ki inkognitóban, ki a nap ellen védekezve bújik a napszemüvegek mögé, mások az asztaloknál várják az olvasókat.Fenyvesi Orsolya Farkas Arnold Leventével a József Attila Kör standjánál, előbbi mellett egy rózsa, utóbbit egy idős hölgy csípi el, fogynak a könyvek, Korpa Tamást (Fiatal Írók Szövetsége) is épp pár szóra kapom el, állnak mögöttem, Nagypál Istvánnal időzünk még, Barlog Károlyt látom, és örömmel konstatálom: siker és érdeklődés övezi az elsőköteteseket.

Hamarosan a kisszínpad felé mozdul a tömeg, a Néma Gyerek születésnapi koncertje kezdődik, a tavaly indult kezdeményezés motorja az Elefánt zenekar, Szendrői Csaba karcos, máskor hihetetlenül finom hangja köti össze a költőket, akik a zenére igazítják soraikat. Dékány Dávid „zárójelei”, Csider István Zoltán „nagytemploma”, Fenyvesi Orsi „cirkusza”, Szőcs Petra „drága gyermekei”, Dunajcsik Mátyás „vízivárosi” sanzonja, Hevesi Judit „babái”, majd Saiidé a mikrofon, Sopotnik Zoltán pedig buzdítja a hallgatóságot, „élvezd a költőt”!

Nincs megállás a programokban, a JAK-pikniken új helyszínen, a Horánszky u. 5-ben (Hy5) Barlog Károly, Szil Ágnes és Fenyvesi Orsolya mutatkozik be, Farkas Arnold Levente és Bicskei Gabriella sajnos nem tudott részt venni, a három első kötetessel Hercsel Adél beszélget. Szil Ágnes a József Attila Kör JAKkendő című, a Mr. Sale támogatásával indított pályázatának első díjazottja Tangram című kötetével, Barlog Károly Maximja a Forum, a Prae.hu és a JAK közös kiadásában, Fenyvesi Orsolya Tükrök állatai című verseskötete pedig a JAK‒Prae.hu gondozásában jelent meg.

Olvasással kezdődik az est, Barlog Kovács Istenkéje kap szót (Kovács Istenke és a tenger), a sohasem látott tengerről, Fenyvesi őszibarackokat (Csendélet erőszakos őszibarackokkal), Szil Ágnes pedig más tengerpartot hoz, érzékeny, pontos világ szólal meg mindhárom szerző hangján. Hercsel Adél kérdésére, hogy „viselik” az írók-költők a könyvheti izgalmakat, Barlog Károly felel először, aki jelenti, örömmel olvasta az első recenziókat-kritikákat, majd mesél a kötet megjelenéséről, hogy nyert a kiadója egy pályázaton a publikációival, és hogy alakult ezután maga a könyv is. Fenyvesi Orsi már második kötetére készül, a kritikákat ő is fontosnak tartja, „segít a viszonyításban”.

És hogy milyen érzés „megfogni a kötetet”? Szil Ágnes válaszol: „Eszelősen jó, csodálatos kézbe fogni a sok egyeztetés, a közös munka után az eredményt”. Tervekről, az első kötet fogadtatásáról kérdez Hercsel Adél, a szerzők pedig egyetértenek abban, hogy az első kötet segít meglátni az esetleges hibákat, segít a fókuszálásban, a kötet kézbefogása tehát nemcsak eufória, hanem egy külső megfigyelési szemszög kialakulásához is vezet, melyet hasznosítani lehet a következő könyv megírásánál.
Ha már külső szemszög, szóba kerülnek más „külső tényezők” (HA) is, határidők, pályázatok, szerkesztők, kompromisszumok. Barlog elmeséli az istenkés szövegek és egy mélyen hívő lapszerkesztő találkozásának történetét, Fenyvesi pedig arról beszél, becslése szerint körülbelül a 70 %-át fogadta meg a szerkesztői javaslatoknak, a többi versért „megharcolt”. Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán sorozatszerkesztőket idézi Szil Ágnes is: „az a jó szerző, aki nem mindent fogad meg, kiáll a többi szövegért”.

Újabb szövegeket hallunk, Barlog Károly Világtalanok világosságában című prózájában újra megelevenedik az újvidéki eső, fölfedezetlen földrészek, a Vakok Intézete, Fenyvesi Orsolya Gyújtótávolságában menyasszonyok és vőlegények pillantanak ránk az ablakból, Szil Ágnes A férfi első találkozása a halállal című írásának szereplőjének „kezében az ásó, és mosolyog”. Hallgatnánk még a szerzőket tovább, ahogy hangot kapnak a könyvek, de JAZZ-poetry est kezdődik a Piknik után, ahol zongora és szaxofon festi majd alá a verseket.

Tóth Kinga

Bach Máté felvételei (3)

Tags: toth_kinga