A Szemle online karácsonyi körkérdése 3.

Szerintünk a karácsony is igazából arra a legjobb, hogy olvassunk. Ilyenkor ráadásul még idő is van rá. Persze, csak ha nem zavarnak be olyan kötelező körök, mint hólapátolás meg családlátogatás. Na de hogy vannak ezzel lapunk munkatársai? Négy kérdést intéztünk néhányukhoz – a válaszokat négy adagban közöljük. Íme a harmadik kör!

 

Szerinted melyik könyv a legkevésbé ideális karácsonyi olvasmány?

 

Bárczi Zsófia prózaíró, irodalomtörténész, lapunk szerkesztőbizottságának tagja

Mondjuk a Výročná správa.

 

Barlog Károly prózaíró, Zsemle c. rovatunk szerzője

Kifejezetten extrém próbálkozásnak tartanám, ha valaki a Csendes éjt hallgatva, fenyőillattól körbelengve próbálna elmerülni Nick Cavenek az És meglátá a szamár az Úrnak angyalát, vagy akár Michel Houllebecq A térkép és a táj című regényének cselekményében.

 

Csanda Máté művészeti író, teoretik, Zsemle c. rovatunk szerzője

Nyilván rengeteg ilyen van, rádásul kinek hogy, arról nem is beszélve, hogy ízlések meg pofontok – nekem most a következő fiktív kötet jutott eszembe: Müller Péter és Csernus Imre beszélgetőkönyve, megtoldva Pálffy István bor témára írt aforizmáival. Előszó: Balázs Péter.

 

Csehy Zoltán költő, kritikus, irodalomtörténész, műfordító

Pl. Lenin, illetve Fábry Zoltán összes művei.

 

Csillag Lajos költő, prózaíró, Zsemle c. rovatunk szerzője

Nehéz kérdés, diákként azt mondom, hogy talán a tankönyvek azok, amelyek nem engednek minket elmerülni a karácsony kellemesen simogató és lágy szeretetmasszájában.

 

Darvasi Ferenc prózaíró, szerkesztő, lapunk szerkesztőbizottságának tagja

Erre inkább nem válaszolnék, momentán nincs kedvem szapulni senkit.

 

Garajszki Margit író, kritikus, műfordító

Minden ostoba, agresszív, cukormázosan romantikus könyv. Bár karácsony másnapján sem ajánlom, mert megfekszi az ember gyomrát.

 

Grendel Lajos prózaíró, lapunk főmunkatársa

Az sok van.

 

György Norbert prózaíró, Zsemle c. rovatunk szerzője

Ilyen könyv, szerintem, nincs. Meg olyan sincs, hogy karácsonyi olvasmány (lásd még: szexkönyvek stb.).

 

Polgár Anikó költő, kritikus, irodalomtörténész, műfordító

Nem tudok címeket írni, mert ezek vagy nem is kerülnek a horizontomba, vagy belelapozás után vissza is teszem őket a polcra a könyvesboltban. Persze, a karácsonyi hangulatba nem minden könyv illik bele, de a karácsonyi ajándékozás hosszabb távra szól. Néha a karácsonyi témájú műveket sem jó éppen karácsonykor olvasni, például Juhani Peltonen Vadászat karácsonykor című kisregénye vagy Tersánszky Józsi Jenő Ruszka Gyuriék karácsonya című novellája annyira depresszív, hogy karácsonyi olvasmányként nem ajánlom, hagyjuk inkább későbbre.