A birodalmak kapunyitása

A birodalmak kapunyitása

85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok, június 12.

A Ferenciek terén csuklott a busz. Nem a kanyar miatt, hanem, mert ennél több embert már nem tudott befogadni a gyomra. Egy részük kihányva ácsorgott a felújított buszöbölben. Néhányan magukat vagy egymást törölgették, azonban többségük a Vörösmarty tér felé vette az irányt, hogy a Könyvhét világát bebarangolhassák.

 

A csütörtök délutáni meleg nyüzsgése még felszín alatti. Érdeklődő tekintetek a pultok mindkét oldalán, mosolygó kiszolgálók, miután a leendő olvasó bólogat és fizet. A hivatalos megnyitót megelőzve a leánykori nevén Tűzoltózenekar, most már a Katasztrófavédelem Központi Zenekara nevet viselő formáció tartott egy röpke bemutatót, majd Zentai Péter László néhány mondatos bevezetője következett. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése igazgatója az Ünnepi Könyvhét történetéről beszélt, majd megemlítette azt a szokásjogot, hogy egyik évben egy magyarországi, másik évben egy határon túli író részesül abban a megtiszteltetésben, hogy megnyitó beszédet tarthat. Idén a vajdasági Végel László indíthatta útjára Szegeden a jubileumi 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok rendezvényét, a fővárosban Spiró Györgyöt kérték fel a nyitóbeszéd elmondására.

Spiró az otthoni könyvtáráról szólt; elmesélte, hogy milyen elképzelés mentén kezdte kiselejtezgetni feleslegessé vált könyveit. Könnyebb szívvel vált meg a tudományos művektől, mint a mesétől és a szépirodalomtól. Az utóbbi kettő a hagyomány letéteményese, függetlenül az átvételtől és a variálástól. Megemlékezett a neves és névtelen szerzőtársakról, akik kollektív egészként hozzák létre a magyar irodalmat. Szóba hozta, hogy meglátása szerint inkább a műveket, mintsem azok értését volna jó tanítani, s ezzel egy sóhajtásnyi időre a politika is felbukkant. „Évtizedekig elhúzódó szellemi polgárháború idején a szépirodalom az egyetlen emberhez méltó műfaj” – állapította meg, hozzátéve, hogy abból, ami fontos, előbb-utóbb úgyis mese lesz. Hangsúlyozta továbbá, hogy mostanság a szépirodalom az egyetlen biztos módja az emlékezésnek.

A hivatalos megnyitó után a Vörösmarty téren Bíró Szabolcs Ragnarök című könyvéről esett szó, majd Kincses Elemér Mindörökké című munkájáról beszélgettek a szerzővel. Este hat után pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át a Szép Magyar Könyv 2013 verseny elismeréseit – a névsor elolvasható az Ünnepi Könyvhét hivatalos honlapján.

A kora estében Háy János és Beck Zoltán (30Y) Háy come Beck névre keresztelt estjére zarándokol a tömeg a pesti aszfalton. A dugig telt helyen tett látogatás után a kortárs irodalom mélyvize, a Hévíz folyóirat Élesztőben tartott lapbemutatóval összekötött légópincepörköltjének ígérete elegendő buzdításnak bizonyul, hogy a Nagymező utcában nyakába vegye várost az érdeklődő.

Odalenn megaszalt meleg, csendes odafigyelés és halk mikrofon. Bozók Ferenc, Selyem Zsuzsa, Szécsi Noémi, Szilágyi Ákos, Szőcs Petra, Toroczkay András és Zoltán Gábor olvasnak fel, majd egy apró technikai malőr után levetítették az összegyűlteknek Szőcs Petra Kivégzés című tizennégy perces rövidfilmjét, amely az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyfilmje volt. A lábasból Cserna-Szabó András és Darida Benedek az utolsó cseppig kimerték estét, a pörkölt jókedvűen ülhetett a gyomorban.

Fekete I. Alfonz