A Kortárs kritikaírói pályázata

A Kortárs folyóirat pályázatot hirdet kritikusok számára.

A pályázatban magyar nyelvű kritikákat várnak. Az alább felsorolt három mű közül kell kettőt kiválasztani, és azokról kritikát írni egyenként 6000–8000 leütés terjedelemben. Olyan kritikákkal lehet pályázni, amelyek eddig sem a nyomtatott, sem az elektronikus sajtóban nem jelentek meg.

Szálinger Balázs: Fehérlófia (Hősmese, verses elbeszélő költemény) – Orpheusz Kiadó

Térey János: Átkelés Budapesten – Libri Kiadó

Cseke Ákos: Mennyi boldogságot bír el az ember? – Kortárs Kiadó

 

A kritikák beküldésének határideje: 2015. április 8.

A pályázóknak a két kritikát két külön dokumentumban kell beküldeniük a kritikapalyazat.kortars@gmail.com címre. A dokumentum tartalmazza a pályázó nevét is!

A zsűri tagjai a Kortárs folyóirat és a Kortárs Online szerkesztői.

A szakembert is eligazító, de a művelt érdeklődőnek is emészthető kritikákat várnak. Világos, szabatos stílust, jól követhető, tartalmas gondolatmenetet, ami persze nem zárja ki az ötletes, akár zamatos fordulatokat. Jó, ha határozott értékrend rajzolódik ki, anélkül, hogy ez előtérbe tolakodna. A zsűri az irodalmi divatokon túllátó, a magyar irodalmi és művelődési hagyományok távlatában értelmező, az alkotás személyiség- és közösségalakító lehetőségeivel számot vető írásokat részesíti előnyben.

Díjazás:

1. díj 125 000 Ft

2. díj 100 000 Ft

3 díj   75 000 Ft

A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben nem érkeznek be megfelelő minőségű pályaművek, a pályázati díjakat nem osztja ki.

A pályázatot kiíró szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a beérkezett pályaművek közül az arra érdemesítetteket a Kortárs folyóiratban, illetve a Kortárs Online-on közzétegye.

A pályázat eredményét a 2015. évi Ottlik Géza Emléknapokon hirdetik ki.