Gryllus Samu beszámolója a 2. Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválról

gryllusZeneakadémia, Fuga, Szimpla Kert, BMC Könyvtára és Koncertterme. Budapest, 2015. január 9–14.

2015. január 9. és 14. között második alakalommal került megrendezésre Budapesten az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál.

A tavaly januárban indult kezdeményezés a magyar zenei életben szokatlan jellegű és mértékű együttműködés. Létrejöttét az tett lehetővé, hogy Horváth Balázs zeneszerzővel együtt sikerült egy hiánypótló újzenei fesztivál ügyének megnyerni több neves budapesti művészeti intézményt.
Négy hangverseny, szakmai előadás, kiállítás, filmvetítés és egy mesterkurzus szerepelt a programban. A fesztivál műsorfüzetét a tavalyihoz hasonlóan a Trafó készítette.

A fesztivál célja az volt, hogy az újzene évszázados innovatív és sokszínű világát bemutassuk, interaktív foglalkozásokon keresztül segítsük annak az élménynek a megszületését, amit egy-egy zenemű megismerése, értő befogadása jelenthet. Horváth Balázzsal azt éreztük, hogy rengeteg olyan zenemű született, főleg az elmúlt fél évszázadban, amely számunkra nagyon fontos, a mi személyes zenetörténetünkben kimagasló értéket képvisel, a munkánkban referenciaértékű, mégis a magyar, valamint a budapesti zeneértő közönség számára csaknem ismeretlen vagy merőben idegen. Az Átlátszó Hang elnevezést azért is választottuk, mert hisszük, hogy a koncertekhez kapcsolódó műhelymunka során bárki számára átláthatóvá válnak az elhangzó darabok. A fesztivál programjában bemutatásra került sok olyan munka, melyeknek alkotói nemcsak hallható, hanem látható, vizuális elemekkel is komponáltak, vagyis a „látható hang” oximoronja erre is utal.

Az idei fesztivál hagyományteremtő szándékkal választott egy kiemelt zeneszerzőt Otto M. Zykan személyében. Zykan osztrák zeneszerző, költő, előadó, akinek munkáiból minden koncerten bemutattunk párat. Az ő filmes alkotásaira épül a Birkás Mona, Langh Róbert és Monhor Viktória által létrehozott interaktív installáció is, a PLAYING ZYKAN.

A hangversenyeken elhangzott Zykan-művek mindegyike az előadót valamilyen színházi kontextusba (is) helyezte. Például a zeneakadémiai nyitókoncerten – mely a budapesti THReNSeMBle és Maurice Lenhard német bariton fellépése volt – a Nachstück für ein Schiff című Zykan-kompozícióban egy narrátor mesélt egy történetet a Philharmoniker egyik csellistájáról, aki egy koncert szünetében a bezárt mellékhelyiség előtt azt találja mondani: „hát jó, nem muszáj éppen ma”. A narráció ennek a mondatnak a tartalmát elemzi, vagyis az időbeli áthelyezhetőség lehetőségét mérlegeli, miközben mindezzel párhuzamosan egy cselló zongorakísérettel egy – a darab keletkezésekor fennálló zenei közvélekedést tekintve is – anakronisztikus zenei anyagot bont ki.

A második Fuga beli esten, a bécsi Ensemble Platypus hangversenyén elhangzott mű a Trió szólóhegedűre című volt, melyben az élő hegedűjátékhoz a hangszórókból egy zongoraszólam és egy – a hegedűst közvetlenül irányító – narrátor csatlakozott.

Otto M. Zykan életművéről a fesztivál harmadik napján tartott egy részletesebb előadást Irene Suchy zenetudós, amelyhez kapcsolódóan levetítettük a Staatsoperette című filmet. Ez Ausztria fasizálódását mutatja be operett formában. A darab 1977-es bemutatója perek sorozatát indította el, aminek eredményeképpen került be Ausztria alaptörvényébe a művészet szabadságának védelme is.

A nyitókoncertet megelőző napon kezdődött a berlini Hada Benedito kurzusa, aki a Soundpainting jelnyelvi rendszert tanította az érdeklődő hangszereseknek. Ez a kézjelekből álló nyelv lehetőséget teremt arra, hogy egy karmesterszerű vezető (soundpainter) irányítson egy együttest, ún. valós idejű
kompozíciókat létrehozva. A kurzust lezáró prezentációra január 13-án a Szimpla Kert színpadán került sor.

musuc

A fesztivál zárókoncertjét a Budapest Music Center koncerttermében tartottuk. Itt a Modern Art Orchestra lépett fel. A hagyományos összetételű jazz-bigband specialitása a kortárs komolyzene és a jazz közötti terület. Az est legizgalmasabb darabja Eötvös Péter kompozíciója, a Paris-Dakar volt, melyben szólistaként Gőz László lépett fel (neki szól a darab ajánlása is), aki egy duplahangtölcsérű harsonán játszott.

Az idei fesztivál bemutatta, hogy a kortárs komolyzene jelene és közelmúltja számos értéket rejt magában, amelyeket megismerni s megismertetni fontos és hálás feladat. Az Átlátszó Hang kurátorai és rendezői ezt a munkát folytatják a jövő évi fesztivál megrendezésével is.

Gryllus Samu

 

(Felső kép: Gőz László, Eötvös Péter Paris-Dakar című művének szólistájaként a duplatölcsérű harsonával. Fényképezte: Kégl András. Alsó kép: Hada Benedito és az Átlátszó Hang workshop zenekara a Szimpla Kert színpadán. Fényképezte: Todoroff Lázár.)