Pallag Zoltán: A Renáták lelke; A Krisztik (kisprózák)

A RENÁTÁK LELKE

A Renáták lelke lángos alakú, a közepén sajt van. Egy kis kocka Saint Agur Blue. A lélek legtávolabbi pontjai ötnapi járásra vannak egymástól, legkeskenyebb része két nap alatt bejárható.

A lélek észak felé elkeskenyedik, ahol a Gyermekkor mocsara található, ami valójában egy aknamező, amely fölött pillangók repdesnek. A sajttól északnyugatra található a Könnyek tava, amelyben két hawaii nadrágos férfi fuldokol égbe nyújtott kezekkel, színes nadrágjaikból nem látszik semmi. Azt beszélik, Hekler Bence egyszer megpróbálta lemérni a tó mélységét, ekkor derült ki, hogy két újabb tó fekszik alatta, a legalsó mélysége tizenegy öl, ráadásul valaki lentről megrántotta a mérőzsinórt. A tó körül egy bizonytalan körvonalú apafigura sétál, aki éppen újabb szívatáson töri a fejét, mivel úgy gondolja, hogy egy-egy erősebb tréfa csak a lánya iránti szeretetét bizonyítja. Egyszer addig csiklandozta az oldalát, amíg a lány el nem sírta magát. Az apa gyanúsan mosolyog, tekintete a távolba réved. Keleten, ahonnan a fénynek kellene jönnie, sötét felhők gyülekeznek, alattuk zöld búzamező és egy ismerős város kontúrjai. A sajttól nyugatra két sztadion távolságra biciklizik Zsuzsi. Térdén kiszakadt a farmer, de nem elégedetlenkedik. Zsuzsinak biztos helye van a Renáták lelkében. Tőle nyugatra található az X-szel jelölt hely, ahol valamikor valami történni fog. Az X-szel jelölt hely két tatami alapterületű égszínkék placc, remekül belátni onnan a lélek bejárata felé vezető ösvényt, amely macaronokkal van kirakva, úgy mint málnás macaron, nutellás macaron, citromos macaron, csokis macaron, csokis-meggyes macaron, mentás macaron, feketeerdő macaron és kókuszkrémes macaron. A lélek bejárata délen van, fölötte kis bádogtábla lóg: KÜLVILÁG. A bejárat hangfalakkal van körülbástyázva. A hangfalakból a With or Without You szól a U2-tól. A bárpult a hangfalak és az Örökké Közelítő Felhők között van félúton. A Renáták terén mindig megbízható Mattingly (1915) szerint a bárpult valójában egy átjáró, amely újabb lélekszintekhez vezet. Ha ez igaz, akkor az eddig ismerttel szemben egy többszintes struktúraként kell elképzelnünk a Renáták lelkét. Buday Balázs az egyetlen ember, aki látta, mi van a pult alatt, de ő a Grinzingiben ül, és nem beszél. Úgy tűnik, egyet kell értenünk Mattinglyvel, aki szerint a Renáták lelke egy csodálatos képződmény, ahogy gyarapodik róla a tudásunk, úgy tudunk róla egyre kevesebbet.

 

A KRISZTIK

A Krisztikkel, ha jó kedvük van, madarat lehet fogatni. Ha egy Krisztivel maradat akarsz fogatni, a következőképpen járj el. Először is tedd őt boldoggá. Nem lesz nehéz, mert egy Krisztinek bizony kevés is elég a boldogsághoz, olykor épp a legkevesebb, ami kell neki, néha meg képviselőfánkot akar. Bármit is kér, ne habozz megadni, hiszen az akció sikere múlhat ezen. Ha fel akarja olvasni a Bovarynét, hallgasd végig, és ő boldog lesz, mint egy Kriszti. Ha azt akarja, hogy legyél ott mellette, hát legyél ott mellette. Néha csak azt akarja, hogy utasítsd el; tedd azt, és ő elégedetten fogja vakargatni szemérmét a konyhában, csámcsogni fog és néz majd a nagy szemeivel.

Ha már boldog, készülj össze, csukd be a lakás ablakait, kapcsold le a villanyokat és indulj el vele egy hosszú és érzékeny utazásra Óperenciás tengerrel, TV-t néző boszorkánnyal, üvegheggyel, lankás vidékkel, Kristály Presszóval, csermellyel, patakkal, érrel, poros, nyári kocsiúton pattogó kerékkel. A kocsiút egy pajtához vezessen. A pajta oldalához létra legyen támasztva, ami a szénapadlásra vezet. Legyen ott hét galamb. Kérd meg a Krisztidet, hogy ugyan, azt a tiszta fehéret fogja már meg neked, s nem lesz más dolgod, mint hátradőlni és figyelni őt, ahogy koncentrál, megnyalja alsó ajkát, könyékig feltűri égszínkék esernyőmintás ingecskéje ujjait, olyankor nem is Kriszti lesz már, hanem a legrövidebb út a galamb felé, néhány gyors és takarékos mozdulat a padláson szállingózó porban, égszínkék folt a rémült szárnycsapkodásban.

Ilyenek a Krisztik.

Pallag Zoltán 1978-ban született Székesfehérváron. Noir című kötete 2014-ben jelent meg JAK-Prae gondozásában. Az ELTE régészet szakos hallgatója.