Körkérdés VI. – Könyvhét III.

Körkérdés VI. – Könyvhét III.

 

 

Az idei könyvhéten arról kérdeztünk irodalmárokat, mit terveznek először olvasni, miután véget ér a könyvhét? Harmadik körben Stermeczky Zsolt Gábor, Eszenyi Fanni, Turi Tímea, Lapis József, Nagy Kata, Csillag Lajos, Kali Ágnes, Terék Anna, Nyerges Gábor Ádám, Bende Tamás, Bíró-Balogh Tamás, Szarka Károly és Horváth Benji válaszolt.

 


Stermeczky Zsolt Gábor (1992, Budapest)

Nem mintha régebbi könyvekkel ne lenne folyamatos elmaradásom, de a friss kínálatból két újdonság között vacilálok: az egyik az első Térey-regény, a Káli holtak, már csak a cselekmény színházi vonatkozásai miatt is. A másik Márton László új könyve, a Két Obeliszk, mert az előzőt (Hamis tanú) is nagyon szerettem.

 

 

 

 

 


Erika Pereszlényi

Eszenyi Fanni (1997, Győr)

A könyvhét után is lesz még pár vizsgám, köztük egy 18-19. századi világirodalom, úgyhogy arra még el kell olvasnom egy-két könyvet. Aztán 25-én az új Horváth Benji kötettel tervezem nyitni a vizsgaidőszak-aftert.

 

 

 

 

 

 

 


Turi Tímea (1984, Makó)

Mivel a magvetős könyveket örömteli munkaköri kötelességből már a könyvhét előtt olvastam, ezért a könyvhét utánra Márton László Két obeliszk című regényét készítettem ki az éjjeliszekrényre.

 

 

 

 


Lapis József (1981, Sárospatak)

Azt tudom, hogy mit nem: Térey Káli holtakjával szigorúan megvárom a Balaton-partot, (hegyes)tűkön ülve. Balogh Gergő Karinthy-könyvébe pedig alighanem már a könyvhét alatt belekóstolok. Mindenesetre, azt hiszem, hogy Papp-Zakor Ilka (Az utolsó állatkert), Mán-Várhegyi Réka (Mágneshegy) vagy Juhász Tibor (Salgó Blues) kötetei közül kapom elő jövő héten elsőként valamelyiket! [Mindez, persze vágy és hazugság: a befutó úgyis, újra csak az Iskola a határon lesz, melyet immár zsebkönyvméretben bármikor magamnál tarthatok.]

 


Nagy Kata (1986, Dunaújváros)

Kali Ágnest.

 

 

 

 

 


Csillag Lajos (1990, Vágsellye)

Mán-Várhegyi Rékától a Mágneshegy, Bartók Imrétől a Jerikó épül, Kali Ágnestől az Ópia és Gothár Tamástól a Váltás.

 

 

 

 


Kali Ágnes

Hát legelőször tuti hogy a Kemény István Nílusát.

 

 

 

 

 

 

 


Terék Anna (1984, Topolya)

Nem jutottam ki a könyvhétre, nem tudtam egy könyvet se venni, így igazából tankönyvet fogok olvasni a szakképzéses vizsgáim miatt… De ha címet kell mondani, aminek örülök, h megjelent, az Simon Bettina: Strand; Nagy Gabriella Ágnes: Magyar (nép)mese -lélektan -kultúra – értelmezés; valamint “…kézifékes fordulást is tud” Tanulmányok a legújabb magyar gyermekirodalomról.

 

 


Nyerges Gábor Ádám (1989, Budapest)

Sorrendem nincs igazán, de első körben régi barátok rég várt köteteivel kezdem, Bödecs Lászlótól Az árvíz helyével, Juhász Tibortól a Salgó Blues-zal, Szarvas Melinda kritikakötetével. Rakovszky Zsuzsa és Gergely Ágnes friss köteteivel is nehéz lesz várni, ahogy szépirodalmi erejű élményre számítok Tverdota György friss tanulmánykötetétől és Almási Miklós legendás hírű Csehov-kötetének új kiadásától is. De akkor még ott van Babiczky Tibortól a Félbehagyott költemények, Szolcsányi Ákos rég várt, új verseskötete, Milbacher Róbert és Papp-Zakor Ilka új könyve, Márton László Két obeliszkje, Benedek Szabolcs Kádár-regénye és Balogh Gergő fontosnak ígérkező Karinthy-tanulmánykötete is, a könyvhét legvégén vagy utáni napokban ezek közül is igyekszem majd minél többet beszerezni. Bőven el leszek látva olvasmánnyal, ugyanis idei prae.hu-s szerzőtársaim, Turbuly Lilla és Mészöly Ágnes könyveit is kíváncsian olvasom majd.

 


Bende Tamás (1990, Győr)

A Vörösmarty téren beszerzettek közül Takács Zsuzsa összegyűjtött és új verseivel (A Vak Remény) kezdek majd, de biztos, hogy mielőbb nekilátok Térey János Káli holtak című regényének is.

 

 

 

 

 

 


Bíró-Balogh Tamás (1975, Gyoma)

Több könyvet is betáraztam már olvasásra, Bartók Imre, Darvasi László, Garaczi László, Krusovszky Dénes, Milbacher Róbert, Szilasi László vagy Térey János új köteteit, de Paul Auster regényét (4 3 2 1) fogom olvasni.

 

 

 


Szarka Károly (1984, Mosonmagyaróvár)

Ha valaki a könyvszakmában dolgozik, előfordul, hogy a lakás különféle pontjain legalább három-négy olyan könyv várja, amit hetekkel, hónapokkal, évekkel korábban kezdett el olvasni, de valamiért nem fejezte be. A miattuk érzett bűntudat elmélyítésére kiválóan alkalmas minden könyves ünnep, amikor futószalagon érkeznek az újdonságok. Ha véget ér az idei Könyvhét, Simon Bettina Strand című verseskötetét fogja először háttérbe szorítani a sorukra várókat. Egyébként strandra is szeretnék majd eljutni, de nem biztos, hogy oda ezt a könyvet viszem magammal.

 

 

 


Horváth Benji (1988, Marosvásárhely)

Papp-Zakor Ilka: Az utolsó állatkert.