Őszi kóstolgatás (galéria)

Őszi kóstolgatás (galéria)

2018, október 6, Lumen

 

 

Október 6-án, szombaton Csehy Zoltán költő, irodalomtudós, operarajongó vette át a harmadik alkalommal kiosztásra kerülő, kizárólag adományokból alapított Csáth Géza-díjat* – amely mellé fél disznót és egy névre szóló hentesbárdot kap a díjazott. A rendhagyó díjátadóra a budapesti Neurológiai Klinikánál, Csáth Géza agyvelejének, szívének és májának nyughelyén került sor.

Az átadót követően a Horánszky utcai LUMEN-ben az idén 20 éves FISZ kritikusai, Hermann Viktória, Szekeres Nikoletta és Smid Róbert tusáztak a szervezet történetének korábbi líraköteteiről (Farkas Wellmann Éva, László Noémi és Szőllőssy Balázs műveiről).

 

 

A rendezvényen a FISZ Szöveghullám nevű irodalmi turnéjanak résztvevői olvastak fel, köztük Csombor Rita, Csillag Lajos, Németh Gábor Dávid, Puskás Dániel, Horváth Veronika, Tinkó Máté, és Térey János. A szövegeket Hoppál Mihály improvizatív gitárdallamokkal egészítette ki. A díjátadó alkalmából Viktória Kellermann készített kollázsokat, amelyek a LUMEN kistermében szintén megtekinthetőek voltak.

 

Hepp Ildikó felvételei

 

 

 

*A Csáth Géza díjról: Első ízben kabai lóránt költő, szerkesztőnek ítélte oda a kuratórium 2016. december 15-én, másodízben Orcsik Roland költő, irodalomszervezőnek 2017. szeptember 11-én. A díjjal az alapítók a hazai díjazási rendszer és kulturális élet anomáliáira is szeretnék felhívni a figyelmet. A Csáth Géza-díj alapításának ötlete Zoran Gaši macedóniai születésű, albán származású, szerbiai költőtől és képzőművésztől származik. Az újvidéki Új Symposion folyóirat alkotóival jó kapcsolatot ápoló Gaši még a nyolcvanas években állt elő a kiemelkedő avantgárd alkotóknak szánt díj ötletével, mely jól illeszkedik Csáth Géza irodalmi munkásságához és mítoszához. Mindebből ezidáig semmi nem lett. Most azonban a díjat olyan kísérletező alkatú, széles látókörű költő, író, irodalomtörténész, műfordító érdemelheti ki, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez. A díj megvalósulásának aktualitását a hazai kulturális életben érzékelhető eltolódás, a magánmecenatúra hiánya adja: a díjat kizárólag magánszemélyek, az adott év kuratóriumának tagjai finanszírozzák. A kuratórium tagjai a Fiatal Írók Szövetsége nyári táborának nulladik napi mindenkori résztvevői.