Tallér Edina: Idegzsába 1.

Tallér Edina: Idegzsába 1.

Borsos Zoltán: 02334 FAMOUS LAST WORDS

 

Olyan, mint egy francia művészfilm kezdő képkockái, gondolta a nő, és elmélázva gyönyörködött a tájban. Táskájából elővette telefonját, beütötte a biztonsági kódot.
– Csinálok pár képet, ez nagyon szép! – mondta hangosan.
A férje egy pillanatra felé fordult, de aztán gyorsan vissza, mert épp belekezdett egy előzésbe.
– Imádom ezt a szakaszt. Egészen Jakabszállásig gyönyörű az országút – helyeselt a felesége szavaira, miközben százhússzal robogtak el egy piros kis Punto mellett.
– A fák miatt – válaszolta a nő.
– Meg hogy síkság – egészítette ki a férfi. – Nagyon messze ellátni. Ameddig a szem ellát,
mindenhol fák.
– Ősszel legszebb a táj – mondta a nő.
– Azért télen is.
– Az is igaz. Meg tavasszal is. Pipacs meg búza meg minden.
– Tavasszal színes, télen meg szép fehér.
– Nyáron meg szimplán csak szép, mert nyár van.
– Minden évszak gyönyörű – mosolyodott el a férfi. Néhány percig csendesen, nyugodtan haladtak. Csak a tizenhét éves Opel Astra és a szél zúgása hallatszott.

A szél barna faleveleket fúj a szélvédőre, az avar színes szőnyeg az aszfalton, gondolta a nő. Nem is film lenne ez, hanem egy romantikus, olasz regény első mondata, úgy kezdődne, hogy a szél barna faleveleket fúj a szélvédőre, az avar színes szőnyeg az aszfalton, és innentől jöhetne egy részletesebb leírás arról, hogy milyen szép a táj a zöld meg sárga falevelekkel. Erről eszébe jutott egy dal, félhangosan énekelni kezdett.
– Zöld-sárga, zöld-sárga, tollasgyík szájába került a leányka, nincs még egy órája.
– Ez mi?
– Kex.
– Az mi?
– Egy zenekar. Régi. Anyu kedvence volt.

Néhány percre megint csend lett. A nő az anyjára gondolt, pontosabban egy régi, fekete-fehér fotóra. Az anyja fiatalon, mosolygósan áll középen, balról is, jobbról is két-két fiú, ők is mosolyognak, közrefogják a hosszú, barna hajú, miniszoknyás lányt.

Megint el kéne vinni ezt a szart a szervizbe, száz fölött húz a kormány – gondolta ugyanezekben a percekben a férfi. Végül ő törte meg a csendet.
– Na, mi lesz? Nem csinálsz képeket? – kérdezte.
– Ja, de! – ocsúdott fel gondolataiból a nő. A telefonján a képernyőzár már újraaktivált, úgyhogy megint beütötte a biztonsági kódot, és az ikonok közül a kamerát kereste a készülék kijelzőjén. Kicsit eltartotta magától a telefont, hunyorgott. – Kéne egy szemüveg.
– Meg a kocsit is el kéne vinni szervizbe, száz fölött húz a kormány – válaszolta a férfi.
– Mindig van valami baja ennek a kurva tragacsnak – mondta ingerülten a nő. – Alig látok, és, bazmeg, nincs pénz szemüvegre, mert mindig van valami baja ennek a szarnak!
– Jól van, nyugi, nem kell káromkodni, nem kell, hogy azonnal rád jöjjön az idegzsába, ha valami kis probléma van! Öreg a kocsi, rá kell néha költeni, ennyi! De azért nem kell letragacsozni, mert majd egyszer jól megsértődik, aztán cserbenhagy bennünket valami út szélén.

A nő nem válaszolt, csak mérgesen sóhajtott, és kibámult az ablakon. Jobban szereti ezt az öreg tragacsot, mint engem, gondolta.

Körülbelül húsz kilométer múlva ismét a férfi törte meg a csendet.
– Jacobsvill – mondta vicceskedve. – Úgy hangzik, mint egy amerikai horrorfilm címe. Mennyivel jobban hangzik, mint az, hogy Jakabszállás, nem?
A nő nem válaszolt. Esteledett.
– Ne álljunk meg egy kávéra, vagy valami? – kérdezte pár pillanat múlva a férj, és választ nem várva lassított. – Valami étterem vagy kávézó csak van Jacobsvillben is, nem? – körülbelül hússzal gurultak végig a falu főutcáján. – Olyan, mintha ez lenne az egyetlen utca az egész faluban – folytatta néhány perc után. – Attól, hogy falu, még csak kéne, hogy legyen pár utcája, nem?
Az előbbi kis piros Punto közben beérte és leelőzte őket, majd elrobogott az alkonyatban.
– El nem tudom képzelni, mit csinálhatnak az emberek egy ilyen kis porfészekben, a halál faszán – szólalt meg egykedvűen a nő. – Ne térj le a főútról, nehogy eltévedjünk! Hogy lehet itt élni? Én meghalnék falun, az biztos.
– Hagyjuk a fenébe. Itt tényleg nincs semmi – a férfi újra felgyorsított százhúszra, és hozzáfűzte: – Jobb lesz haladni, mert ránk esteledik, és a kocsi nem valami pöpec. Nehogy itt ragadjunk. Csináltál végül is képeket?
– Hogy csináltam volna, amikor már vagy tíz perce a kávézót keressük? – kérdezte ingerülten a nő. – Ne idegesíts már azzal a kurva képpel! Majd holnap, Tompán, csinálok képeket. Tompa is szép.
– Jól van már, nyugi, nem kell azonnal sápítozni! Idegroncs! – válaszolta a férfi.
A nő sértődötten összefonta maga előtt a kezét, és igyekezett teljes testével elfordulni a férjétől, amennyire csak lehetséges volt ez, ülve, egy biztonsági övvel átkötve.

– Nézd már! Megint itt a kis piros Punto! – mondta a férfi, és ismét megelőzte a másik kocsit. Aztán szó nélkül, egyenletesen haladtak a szürkületben, a szél időnként kicsit meglökte a kocsit, de nem volt vészes. Néhány kilométer múlva, jobbról az út szélén, nyíl alakú táblához közeledtek. A nő megpróbálta kiolvasni a hirdetőn lévő szöveget:
– Má pá-kál. Az meg mi, hogy mápákál?
– Ma pacal. Drágám! Ne legyél már ennyire pesti!
– Ó, te jó ég, tényleg ennyire hülye vagyok? – kérdezte a nő, és zavartan felnevetett.
– Megálljunk? – kérdezett vissza a férfi. – Gondolom, kávé is van, ha már pákál van.

Megálltak a fehérre meszelt, négyzet alakú, magányosan az út szélén árválkodó ház előtt. A parkolóban egyetlen kocsi sem volt. Az étterem ablakaira erősített rácsokon színes karácsonyi égősorok villogtak, a bejárati ajtón neonfelirat: Welcome to Jakabszállás!
– Ez még Jakabszállás? – csodálkozott a nő.
– Tipikus kádárkocka, a magyar valóság – mondta a férfi. – Mármint a ház. Most akkor bemenjünk vagy ne?
– Menjünk. Mi bajunk lehet? – válaszolta a feleség.

Ételszag, félhomály és egy magas, vékony, hajlott hátú, középkorú, kopaszodó pincér fogadta őket. Egyetlen vendég sem volt rajtuk kívül.
– Szép jó estét, kedves vendégek! – mondta kissé eltúlzott nyájassággal a pincér és az egyik asztalhoz vezette őket. – Tessék csak helyet foglalni! Mit hozhatok a kedves vendégeknek? Egy finom velős-körmös pacal?
– Fúj! – szaladt ki a nő száján.
– Köszönjük, csak két kávét kérünk – vágta rá gyorsan a férj.
– Laktózmentes tej van? – kérdezte a nő.
– Most viccelni tetszenek? – a pincér a nyájas hangot és arckifejezést rideg komolyságra váltotta. Egy pillanatra megfagyott a levegő. Kis hatásszünet után, mikor már érezte a vendégek zavarát, a pincér újra megszólalt. Nagyon kedvesen. – Csak vicceltem! Természetesen minden van, ami kell a kedves vendégeknek.

Öt perc sem telt el, és már ott gőzölgött előttük a kávé.

– Úristen, ez kurvaszar! – mondta a nő az első korty után.
– Nem ízlett? – kérdezte újabb öt perc múlva a pincér, amikor átadta a számlát.
– Nem nagyon – mondta a nő. – Azért köszönjük.

Mire újra a kocsiba szálltak, már teljesen beesteledett. A férfi elfordította a slusszkulcsot, felkapcsolta a reflektorokat, gázt adott, az autó viszont egy lendületes mozdulat után lefulladt, a világítása kialudt.
– Ez meg mi volt? – kérdezte idegesen a nő.
– Nem tudom, talán az aksi? – válaszolta a férfi. Újra elfordította a slusszkulcsot. A kocsi csak egy nyekergő hangot adott ki, de nem moccant. A férfi újra megpróbálta. Ugyanaz. És még egyszer. Ugyanaz. Néhány pillanatig szó nélkül ültek a sötétben.
– Kurvajó – mondta a nő. – Épp vasárnap este, amikor fű se nő.
– Hívok egy autómentőt. Amíg ideér, visszamegyünk az étterembe, és ennyi – mondta a férfi.
– Van egy autószerelőnk a faluban – magyarázta két perc múlva a pincér előzékenyen az étteremben. – Felhívom, biztos hajlandó kijönni és bevontatni a kocsit a műhelybe. Olcsóbb, mint az autómentő!
– Tökéletes – mondta megkönnyebbülve a férfi. A nő nagyokat sóhajtott.
A pincér tárcsázott.
– Halló! Nyúzó vagyok a pacalozóból. Hallasz? Halló? Mondom, Nyúzó vagyok! Nyúzó Jóska a pacalozóból! Az, az! Na, végre! Szevasz, haver. Kapás van! Lenne itt neked egy fuvar!

Tíz perc sem kellett, és máris egy kocsi kanyarodott a parkolóba, az Opel Astra mellé. Az épület ablakait megvilágító színes égők villódzó fényében látszott, ahogy a kis piros Puntóból kiszáll egy nagydarab férfi.

Egy perc múlva a bejárati ajtó lassan, nyikorogva kinyílt.

– Kicsit fura a modora, de nem kell tőle megijedni, érti a dolgát – suttogta a pincér a házaspár felé, majd hangosan, hogy az érkező is hallja, nyájasan hozzáfűzte. – Bemutatom a megmentőjüket, ő itt a falu ezermestere, Idegzsába.

 

Tallér Edina (1971, Kiskunhalas)
Író, drámaíró, újságíró. 2007 óta közöl szépirodalmi munkákat, azóta öt kötete jelent meg, színházi műveit 2011 óta rendszeresen mutatják be fővárosi és vidéki színházak. Első regénye, A húsevő, 2010-ben jelent meg. Jelenleg a Pont magazin főszerkesztője. Portréját Bach Máté készítette.