Macsovszky Péter: Miből készültek és hová tartanak (könyvajánló)

Macsovszky Péter: Miből készültek és hová tartanak (könyvajánló)

 

Tavaly év végén jelent meg szerzőnk, Macsovszky Péter új kötete, a Miből készültek és hová tartanak a Madách Egyesület gondozásában, a Bázis (Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában) ajánlásával.

“Szerzőnk belakta a Földet, időben és térben. Érintkezett sugallatokkal, szellemekkel, kultúrákkal, gondolatokkal, megérzésekkel. Írókkal, könyvekkel, stílusokkal. Földönkívüliekkel, agykutatókkal, macskákkal, kutyákkal, gyíkokkal. Szemlélődött kínai kutyagazdákon és gazdátlan verseken. Talált valamit? Megtalálta, amit keresett? Rájött valamire? Igen. Vagy nem? Ki tudja? Ő tudja. Kíváncsivá tesz. Hogy spirituális útikönyvében együtt kalandozzunk vele.” (Farnbauer Gábor)

Miből készültek? – teszi föl a kérdést (kérdőjel nélkül) a kötet címe. S azonnal felmerül bennünk egy (in concreto: kettő) újabb kérdés: ezek valami Termelési-regény lírai stációi? Gyáripari termékek? „24 gépészmérnök és 32 fogorvos.” Vagy: „Mennyi helyen mennyi minden hever.” Aztán látjuk: nem is annyira líraiak, mint amennyire költőiek. Közelebbről szemlélve már az is látszik, hogy ez az ipari termelés kiemelten környezetbarát, mert nagyon gyakran már meglevő szövegrészleteket hasznosít újra. Ilyen értelemben, ahogy ma mondják: kicsi az ökológiai lábnyoma. A szervezetre viszont nagyon kedvező hatással van: erősíti az immunrendszert, növeli az agy és a szív vérellátását, ingerszegény környezetben versírásra sarkall. A Bázis (Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában) ajánlásával. S azt is látni, inkább leír, mint kérdez: „Álmomban valami kongresszusról. Ruhánk hová lett.” Nagy nyomot hagy az emberben, fontos kötet.

A borító letölthető itt.

Részlet olvasható itt.

Madách Egyesület, Pozsony, 2020 (Bázis-könyvek 4.)

ISBN: 978-80-89833-20-7

Ára 9 € / 3000 Ft