Elhunyt Domokos Géza

Június 27-én, hetvenkilenc éves korában Marosvásárhelyen váratlanul elhunyt Domokos Géza, a közismert író, szerkesztő és politikus, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik alapítója, a szövetség első elnöke.
Domokos Géza 1928. május 18-án született Brassóban. 1969 és 1990 között a Kriterion Könyvkiadó alapítóigazgatója volt, irányítása alatt a kiadó a magyar szép-irodalom és tudományos élet tekintélyes műhelyévé vált. Domokos Géza 1989 decemberében az RMDSZ egyik alapítója, illetve a szövetség első elnöke, 1992-ig parlamenti képviselője volt. Ezután nyugdíjba vonult, hátralevő éveit Sepsiszentgyör-gyön, Papolcon töltötte.
Az RMDSZ országos vezetősége az MTI-hez eljuttatott közleményében meg-állapítja: Domokos Géza halálával felbecsülhetetlen veszteség érte a romániai magyarságot, korunk egyik kiemelkedő erdélyi magyar személyiségét veszítette el. A szövetség vezetői utalnak arra is, hogy Domokos Gézának íróként, szerkesztőként kivételes szerepe volt a huszadik század második felének erdélyi magyar irodalmában: 1961-től az Irodalmi Könyvkiadó főszerkesztőjeként, majd 1969-től 1990-ig a Kriterion Könyvkiadó alapítóigazgatójaként a kommunista rendszer legsötétebb éveiben is eredményesen küzdött a magyar kultúra fennmaradásáért. Domokos Gézát az RMDSZ saját halottjának tekinti.
Közösségépítő munkásságát 1997-ben Kisebbségért Díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, 2003-ban a Magyar Tudomá-nyos Akadémia Hazám-díjával ismerték el. (MTI)
Az elhunytak emlékét kegyelettel megőrizzük!