Meghalt Darvas Iván (1925–2007)

Június 14-én lett volna nyolcvankét éves, néhány nappal születésnapja előtt hunyt el  Darvas Iván kétszeres Kossuth-díjas színművész.  Az elmúlt több mint öt-ven év egyik legnépszerűbb színésze, aki a Kossuth-díjon kívül csaknem valamennyi, színésznek adható elismerésben részesült.  1955-ben és 1967-ben Jászai Mari-díjat, 1978-ban és 1998-ban Kossuth-díjat kapott, 1969-ben lett Érdemes Művész, 1975-ben Kiváló Művész. 2001-ben Pro Urbe Budapest-díjat, 2002. október 23-án Nagy Imre-érdemérmet kapott, 2003-ban Prima Primissima-díjjal tüntették ki.
A magyar színjátszás egyik legtehetségesebb és legnépszerűbb színésze Darvas Szilárd néven született a Szlovákia területén található Belyén, orosz származású anya és magyar apa másodszülött fiaként. Gyermekkorát Prágában töltötte, ahol apja újságíróként dolgozott. Jellemző, hogy nyelvtudását  felnőtt korára is megőrizte, a hatvanas években az egyik Karlovy Vary-i  nemzetközi filmfesztiválon – a magyar filmdelegáció tagjaként – elkápráztatta a közönséget kiváló nyelvtudásával. Anyja orosz származása révén oroszul, majd, mivel német iskolába járt, németül is megtanult gyermekkorában.
A Színiakadémiát nem fejezte be, részben a háború miatt, részben mert már 21 évesen szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál. Ekkor veszi fel az Iván nevet, hogy Darvas Szilárd humoristától megkülönböztesse magát. 1956-ban forradalmi bizottságot szervezett, hogy bátyját kihozza a börtönből. Ezért 22 hónap börtönre ítélték a forradalom leverése után. Ugyanebben a börtönben játszotta később a Szerelem című film néhány jelenetét. A börtönévek után nem játszhatott, segédmunkásként dolgozott. 1965-ben kerülhetett újra vissza a színpadra, a Vígszínházba Várkonyi Zoltánhoz. 1990-ben újra politikai szerepet vállalt, a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben országgyűlési képviselő lett.
Szinte minden nagy szerepet eljátszhatott a színészálmok közül, amit csak egy színész megkaphat. Filmszerepei közül a Liliomfi, a Dollárpapa és a Bakaruhában című filmje jelentették a kezdeti sikert, melyet továbbiak követtek: a Szerelem, az Egy magyar nábob, az Új Gilgames és a Pacsirta. Néhány éve rendezőként is nagy sikerrel mutatkozott be, grafikáiból pedig rendszeresen rendeztek kiállításokat.
A színészmesterséget meg lehet ugyan tanulni, de Darvas Iván olyat tudott, amit más nem – mondta Törőcsik Mari  színésznő, aki maga is a nemzet színésze, percekkel azután, hogy a halálhírről értesült. „Darvas Ivánnak titokkal teli lénye volt, szinte végiglebegte az életét” – mondta Törőcsik Mari. „Tudtuk, hogy vannak bajai, de hihetetlen, hogy elment” – gyászolta a pályatárs Darvas Ivánt.
Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója elmondta: megdöbbentette a Nemzeti Színház társulatát Darvas Iván halálhíre. Mint mondta, nagyon szerették a színészt, akit személyesen is jól ismert. Közös munkáikra emlékezve Jordán Tamás tévészerepeiket idézte fel. Egy régen készült főiskolás tévéjátékra emlékezett, amelyben Bulgakov regényéből, A Mester és Margaritából választott részletben játszott együtt Darvas Ivánnal, aki a jelenetben Pilátus szerepét alakította, míg ő Jesuát formálta meg.  „Nagyon-nagyon szeretetre méltó ember volt ő, és nagyon nagy művész” – mondta a pályatárs.
Szerették és tisztelték állhatatos, igazságszerető és szókimondó természetéért is. Pályatársaitól éppúgy  megkapta a tiszteletet, mint a közönségtől.  Színes egyéniség, lenyűgöző nagy személyiség volt.
 (f-n)