Napló

Konferencia az avantgárd irodalom megújulásáról a 80-as években
A Magyar Írószövetség Avantgárd Szakosztálya, a Bohár András Kör január 20-án konferenciát rendezett a Magyar Írószövetség székházában. A tanácskozáson a 80-as évek magyar avantgárd irodalmával foglalkoztak, a határon innen és a határon túl.

Irodalomtörténészek és irodalomkritikusok előadásaikban elemezték a nyolcvanas évek avantgárd irodalmát. Deréky Pál (Bécs) a 80-as évek magyar avantgárd irodalmával foglalkozott, két évtized távlatából, G. Komoróczy Emőke (Budapest) a 80-as évek történelmi vonatkozásai szempontjából vizsgálta a kérdést, H. Nagy Péter (Érsekújvár) pedig Nem minden marginális, ami a periférián keletkezik című előadásában tekintett vissza a 80-as évek határon túli avantgárd expanziójára. Vilcsek Béla (Budapest) Az „arctalan nemzedék” (neo)avantgárd arcai címmel tartott előadást, Zsávolya Zoltán (Budapest) pedig Horizont vagy perspektíva? címmel foglalkozott a posztmodernség és a reflexiók kérdésével Magyar-országon és a határon túli neoavantgárd irodalomban.

Bródy Sándor-díj 2009 pályázati felhívás

A Bródy Sándor Alapítvány ebben az évben is kiadja a Bródy Sándor-díjat. A díjat azon elsőkötetes magyar nyelvű prózaírók egyike kapja meg, akinek könyve (novelláskötet vagy regény) 2008-ban jelent meg. A díj összege 350 000 Ft. A díjra pályázhat könyvének bekül-désével a szerző és jelölhet könyvet ugyanilyen módon a kiadó is. A Bródy Sándor Alapítvány postacíme: 2000 Szentendre, Szajkó u. 4. A postára adás határideje: 2009. március 31.

Elhunyt Milan Rúfus költő

Előző lapszámunkban köszöntöttük a 80 éves költőt, most pedig arra kényszerülünk, hogy halálára emlékezzünk és emlékeztessünk. Január 11-én ugyanis elhunyt a kortárs szlovák költészet doyenje, egyik legkiemelkedőbb alakja, aki egy személyben költő, esszéíró és a gyermekirodalom művelője is volt. A liptói születésű költő Pozsonyban élt és alkotott. Irodalmi díjai és kitüntetései mellett többször felterjesztették az irodalmi Nobel-díjra is.

Költészetét az emberbe és az Istenbe vetett hit hatja át. Erről a kettősségről így vallott: „Annak idején lefordítottam szlovákra a bibliai zsoltárokat, mind az öt könyvet. Ezekben a zsoltárokban a zsoltáríró ekként szólítja meg túlságosan szigorú Istenét: – Térj észhez, Isten, hiszen ha elpusztítasz minket, ki adja hírül a világnak, hogy egyáltalán létezel?!” Kiemelkedő költői munkássága utat talált a magyar olvasókhoz is. A szlovákiai magyar irodalom jeles képviselői tolmácsolásában jelentek meg a versei, esszéi. Cselényi László, Koncsol László, Kulcsár Ferenc, Ozsvald Árpád, Rácz Olivér, Tőzsér Árpád, Varga Imre és Csehy Zoltán fordításában jutottak el művei a magyar olvasókhoz. Tóth László írta róla: „…verseinek minden sorából valami mérhetetlen egyszerűség és mélységes alázat cseng ki”. A keresés hite jellemezte költői munkásságát, s az életmű ezt kínálja ma és az utókor számára egyaránt. (fz)

Esterházy újabb díjra esélyes

Harmadik alkalommal osztják ki az idén az ANGELUS Közép-Európai Irodalmi Díjat, melyet az előző évben lengyel nyelven kiadott, legjobbnak tartott közép-európai irodalmi műnek ítélnek oda. Az idei 14 jelölt között szerepel Esterházy Péter Harmonia calestis-ének lengyel fordítása /Czytelnik/.

Bárka 2008./5.

A Bárka folyóirat múlt évi ötödik lapszámában többek között Magolcsay Nagy Gábor, K..Kabai Lóránt, Miklya Zsolt, Csehy Zoltán, Tőzsér Árpád, Nádasdy Ádám verseit, Czakó Gábor regényrészletét, Darvasi Ferenc tanulmányát, Vasy Géza és Tarján Tamás kritikáit olvashatjuk.

A Magyar Kultúra Napján külföldön

A Balassi Intézet hálózatához tartozó külföldi magyar kulturális intézetek számos érdekes programmal várták az érdeklődőket a Magyar Kultúra Napján Berlinben, Bécsben, Brüsszelben, Delhiben, Helsinkiben, Kairóban, Londonban, Moszkvában, New York-ban, Stuttgartban, Pozsonyban, Rómában, Sepsiszentgyörgyben, Prágában, Tallinnban és Varsóban.

Kertész Imre az európai írók franciaországi körútján

2008. október elején indult az „Európai írók Tour de France-a”, amelynek keretében 27 európai írót hívtak meg legutolsó művük megjelenése kapcsán egy franciaországi turnéra, író-olvasó találkozóra. Magyarországot a Nobel-díjas Kertész Imre képviselte „Valaki más: a változás krónikája” című művével január 17-én a párizsi Odéon Színházban.