Napló

Quasimodo-Emlékdíj  Tőzsér  Árpádnak
A balatonfüredi költőverseny díjkiosztó gálaestjén, szeptember 5-én  Tőzsér Árpád vehette át idén a Quasimido-emlékdíjat. A Nobel-díjas olasz költő nevével fémjelzett költőverse- nyen a szerző Esti dramolett című versével nyerte el a fődíjat, 198 pályázó közül. A Kos-suth-díjas költő megítélése szerint a díjazott vers „spiritualizmusával” győzött „korunk raci-onalista és egoista sivatagában”. A költő nyilatkozata szerint az Esti dramolett cím  utalás Babits Mihály Esti  kérdés című versére: „miért nő a fű, hogyha majd leszárad” (a díjnyertes  verset az 1. oldalon közöljük). A verseny emlékdíját Bóka István, Balatonfüred polgármes-tere adta át. A 17. alkalommal megrendezett költőverseny különdíját Kálnai Adél kapta, Valami emberi című verséért. Tizenkét részvevő oklevelet vehetett át.
    Gratulálunk a költőverseny fődíjához!

OPUS – új irodalmi folyóirat…Quasimodo-Emlékdíj  Tőzsér  Árpádnak
A balatonfüredi költőverseny díjkiosztó gálaestjén, szeptember 5-én  Tőzsér Árpád vehette át idén a Quasimido-emlékdíjat. A Nobel-díjas olasz költő nevével fémjelzett költőverse- nyen a szerző Esti dramolett című versével nyerte el a fődíjat, 198 pályázó közül. A Kos-suth-díjas költő megítélése szerint a díjazott vers „spiritualizmusával” győzött „korunk raci-onalista és egoista sivatagában”.
Az  új irodalmi folyóirat álma, vágya  – vélhetően –  egyidős  a kisebbségi magyar irodalommal. Legutóbb a kilencvenes évek elején Poszt címmel regisztráltatott a Cseh/Szlovákiai Magyar Írók Társasága egy folyóiratot, korábban pedig Trapéz címmel akart a fiatal írók számára egy „független” időszaki folyóiratot működtetni.  A szándék,  a jelek szerint,  most érett be. Az Írók Társaságának elnöke, Hodossy Gyula szeptember közepén OPUS címmel továbbított a társaság tagjainak egy vadonatúj, grafikailag is igényesen kivitelezett, kéthavi lapot, egy levél kíséretében. „Kezemben tartva a lapot, megengedve magamnak, hogy elré-vengjek annak eszmei jelentőségén, talán nem tűnik túlzásnak, hogy egy irodalomtörténeti pillanat az, ami most történik. Lapot alapítottunk, lapunk lett, lapod lett. Értünk lett, s miénk…” (Hogy kié lett/ lesz a lap, [két „elrévengés” között!] egy sajtónyilatkozatból  idé-zünk: „Az is az egyik feladata a lapnak, hogy „határok nélkül” adjon számot az értékekről”).   (A lapot  a Lilium Aurum Kiadó adja ki, melynek  többségi tulajdonosa Hodossy Gyula.)
     A lap főszerkesztője H. Nagy Péter, aki korábban a  Szőrös Kő című időszaki folyóiratot szerkesztette. Jó szelet és hosszú életet kívánunk az új lapnak és szerkesztőjének, ahhoz a küzdelemhez,  melyet  (új szereposztásban!) most vállaltak magukra!                        F.Z.

A Költők Világkongresszusa Budapesten
A XXIX. Költők Világkongresszusának (XXIX World Congress of Poets) idén szeptember 27-e és október 1-je között Budapest adott otthont. A kongresszus elnöke Turczi István volt
A World Academy of Arts and Culture nevű Kaliforniában bejegyzett nonprofit világszervezetnek mintegy 1200 költőtagja van a világ 55 országában. Első, alapító kongresszusát 1969-ben tartották négy kiváló, világszerte ismert költő Amado Yuzon, Tin-wen Chung, Krishna Srinivas és Lou LuTour kezdeményezésére.  A kongresszus fővédnöke Hiller István kulturális és oktatási miniszter volt. Az eseményre meghívást kapott az összes hazai író-szervezet. Nemzetközi rangját az adta, hogy a világszervezet tagjain és képviselőin kívül rangos európai költők és szervezetek  is részt vettek a rendezvényen. Budapestre látogatott például az Európai Költők Akadémiájának teljes vezérkara, itt volt a Francia Költészeti Társaság elnöke (Vital Heurtebize), a Mongol Kulturális Akadémia elnöke (Mend-Ooyo), a Nobel-békedíjas Ernesto Kahan, vagy a Strugai Költészeti Estek igazgatója (Danilo Kocevski).
    A kongresszus egyik főcélja a kultúraközvetítés és a különböző kultúrák közötti párbeszéd elősegítése volt. Ennek szellemében rendezték meg szeptember 28-án a Vers, határok nélkül című estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Ezen kívül díjátadók, szakmai szimpóziumok, koncertek költői versenyek színesítették a programot. Bemutatkozott a 2010. évi Költők Világkongresszusának otthont adó japán város, Kyoto is.

61. Frankfurti Könyvvásár
Október 13-án nyit az idei Frankfurti Könyvvásár. A 61. alkalommal megrendezésre kerülő könyves esemény díszvendége Kína, Magyarországot többek között Márton László, Sándor Iván és Lovas Ildikó képviseli.
    A földkerekség legnagyobb könyvvására, amely egyben a világ könyvszakmai trendjét is alapvetően meghatározza, a Frankfurti Könyvvásár  ünnepélyes megnyitója az idén október 13-án lesz a Congress Centerben. Ünnepi beszédet mond  Jürgen Boos, a Frankfurti Könyvvásár igazgatója, Dr. Petra Roth Frankfurt város polgármestere,  Angela Merkel német szövetségi kancellár, Roland Koch hesseni miniszterelnök és Tie Ning kínai író. A Vásár október 14-től 18-ig tart.
A 61. Frankfurti Könyvvásár díszvendége Kína, a kínai kultúra, irodalom és könyvkiadás lesz. A díszvendégségről még 2007-ben született megállapodás Jürgen Boos, a Frankfurti Könyvvásár igazgatója és Liu Binjie, a General Administration of Press and Publication (GAPP) minisztere között. Mottójuk – „Tradíció és fejlődés” – is alátámasztja, hogy bemutatkozásukra gazdag, sokszínű programsorozattal készülnek: kiállításokkal, kulturális eseményekkel, szemináriumokkal, irodalmi workshopokkal, de lesznek felolvasások, hangversenyek, filmvetítések és színpadi produkciók is. A Kínából érkező könyvkiadókat, könyves cégeket és az összes hivatalos programot a vásár 6-os csarnokában (Halle 6.0) találhatják meg az érdeklődők. A díszvendégség azonban nem októberben kezdődik, hisz már június eleje óta mutatkoznak be kínai szerzők a német (frankfurti, illetve lipcsei) közönségnek, konferenciák és szimpóziumok keretében, így teremtve lehetőséget megismerni a kínai, illetve a kínai–német gazdasági, oktatási, kulturális kapcsolatokat.        
    A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a vásár központjában lévő 5.0 számú csarnok földszintjén, szokásos helyén lesz. A programokat a stuttgarti Magyar Kulturális Intézet szervezi. A magyar szerzők közül idén Sándor Iván, Márton László, a Svájcban élő Oplatka András, valamint Lovas Ildikó mutatkozik be a német olvasóközönségnek. Peter Weidhaasnak, a Frankfurti Könyvvásár korábbi igazgatójának részvételével, Dalos György moderálásával megemlékeznek az 1999-ben, éppen tíz éve tartott frankfurti magyar díszvendégség eredményeiről, tanulságairól is. A nemzeti standot Burger Barna fotóművésznek a kortárs magyar irodalom alkotóiról készült felvételei illusztrálják.
(Litera)