Napló

Koncsol László kapta az idei Turczel Lajos-díjat
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) és az ipolyszalkai önkormányzat szervezésében november 5-én került megrendezésre a III. Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalmi Konferencia, melynek témája a történelmi ismeretterjesztés és történelemoktatás, valamint a magyar nyelvű tudományos ismeretterjesz-tés volt.  A konferencia levezető elnöke Liszka József etnológus, az SZMÍT Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekciója elnökségének tagja volt.

Polgár Anikóé a Forbáth-díj 2010-ben
2010. november 23-án a Lőrinc-kapu utcai Pálffy-palotában adták át a Szlo-vákiai årószervezetek Társulásának (Asociácia organizácií spisovate¾ov Slovenska) a díjait a tavalyi év legjobbnak ítélt köteteiért. A Szlovákiai Magyar årók Társasága által adományozott Forbáth Imre-díjat Polgár Anikó vehette át a Régésznő körömcipőben című, a Kalligram Kiadó gondozásában megjelent verseskötetéért.

Tóth Lászlót, Izsa község díszpolgárává avatták
A neves József Attila-díjas költőt, Tóth Lászlót, Izsa község díszpolgárává avatták 2010. október 7-én. Az erről szóló  okmányt Sámson Ferenc, a település polgármestere adta át az írónak.

Restaurálták a PIM „ismeretlen” Vizsolyi Bibliáját
Kamarakiállításon mutatja be a frissen restaurált Vizsolyi Bibliáját november 23-tól a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) könyvtára. A PIM a Vizsolyi Biblia első kiadásának egy hiánytalan példányát őrzi, erről a példányról azonban mindeddig a magyar könyvtárkutatás nem tudott, így most eggyel gyarapodott a nyilvántartott Vizsolyi Bibliák száma – mondta el az intézmény könyvtárának vezetője az MTI-nek.

Megjelent a friss Nobel-díjas Vargas Llosa új könyve
A gyarmatosítás következményeit elítélő mondatok kíséretében mutatta be új könyvét Madridban Mario Vargas Llosa perui író, az idei év irodalmi Nobel-díjának kitüntetettje; a kötet magyar fordítását 2011 őszén jelenteti meg az Európa Kiadó.A szerző legújabb, El sueno del celta (A kelta álma) címet viselő kötete november elején jelent meg 17 spanyol ajkú országban. Egyelőre húsz nyelven készül belőle fordítás.