Szemlélődés – válogatás az elmúlt hetek irodalmi híreiből

A fejek és a kalap
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága folytatja Opus-könyvek című sorozatát. A sorozat második része A fejek és a kalap címmel október végén jelent meg – bemutatóját október 24-én tartották a Dunaszerdahelyi Arthe kávéházban. A kötet két részből áll, az első tíz beszélgetést tartalmaz szlovákiai magyar írókkal, irodalmárokkal (köztük lapunk főszerkesztőjével, Tóth Lászlóval), a második rész pedig egy irodalmi vita szövegeinek gyűjteménye: Szigeti László, Tőzsér Árpád és H. Nagy Péter a bestseller fogalmáról folytattak tanulságos eszmecserét. A kötetet Vida Gergely és lapunk szerkesztője, Szalay Zoltán mutatták be.

Kultúra és sajtószabadság
Október 25-én került sor Pécsett az első Mérték Médiafesztiválra, amelyet a Mérték Médiaelemző Műhely és a Pécsi Tudományegyetem közösen szervezett. A fesztivál szekcióbeszélgetésekből, vitákból és workshopokból állt, az újságírás lehetőségeiről és jövőjéről, a média-szabadságról, a kultúra szerepéről a médiákban. Az Eladható még a kultúra? – avagy kulturális értékeink média megjelenései című beszélgetésen bemutatásra került az Irodalmi Szemle is, mint a magyar kultúra egyik fontos határon túli bázisa, s felvetődött számos fontos kérdés a kultúra finanszírozása, a magánmecenatúra pozíciója, a kulturális lapok helyzetének sérülékenysége kapcsán.

Háy és Miskolc
Háy János-évadot tart a Miskolci Nemzeti Színház. Az író sokoldalú munkásságát bemutatandó a szervezők különféle programokkal készülnek októbertől áprilisig, amelyek között lesz A Gézagyerek-bemutató, Háyland-kiállítás, zenés estek és még sok minden más. A szervezők szerint Háy János alkotásai mindenki számára érdekesek lehetnek, aki kíváncsi „egy kortárs művész alkotásaira és egy érzelmes ember gondolataira, lelkivilágára”.

Szécsi Noémi, Kalligram és Belgrád
Szécsi Noémi nyitotta meg Belgrádban az október 21–28. között megrendezésre került Belgrádi Nemzetközi Könyv-vásárt, amelynek 2012-ben Magyaror-szág volt a díszvendége. A fiatal szerző Kommunista Monte Cristo című történelmi regénye, amellyel berobbant az irodalmi köztudatba (a könyvre megkapta az Európai Unió Irodalmi díját is), idén szerbül is napvilágot látott. Ugyanakkor a könyvvásáron a pozsonyi Kalligram Kiadónak ítélték oda a Dosi-tej Obradović-díjat. A kiadó igazgatója, Szigeti László elmondta, megtisztelő-nek tartja a díjat, és kiemelte a tényt, hogy a szerb szerzők, akik a kiadónál megjelentek, mind kritikusan viszo-nyultak saját nemzetükhöz.

Tolsztoj és a  mozi
Keira Knightley játssza Anna Karenina szerepét abban a feldolgozásban, amelyet november 9-én mutattak be a mozikban. A Tolsztoj-regényből készült szuperprodukciót Joe Wright rendezte, a további fontos szerepekben Jude Law-t (Alekszej Karenin) vagy épp Aaron Taylor-Johnsont (Vronszkij herceg) találjuk. A The Guardian recenzense, Peter Bradshaw szeptemberi 5-i recenziójában ötből három csillaggal jutalmazta a filmet, mely szinte végig egy színház terében játszódik. A recenzens szerint a film egyes jelenetei egy zene nélküli musicalt idéznek; kiemelte viszont az Anna Kareninát játszó Knightley-t, ahogy Jude Law-t is intelligens játékáért méltatta.

(szalzo)