Rizóma Projekt (Projekt Rhizome) — Gyenes Gábor alkotásai

Rizóma Projekt (Projekt Rhizome) — Gyenes Gábor alkotásai

 

A Rizóma projekt Gilles Deleuze és Félix Guattari rizóma-elméletére épül, melyet az információ szerzésének/áramlásának/átadásának múltbéli és jelenbeli formáira applikál. Gyenes Gábor képzőművészeti projektjének fő vizuális eszköze és szimbóluma a gomba és a gombafonál. A gombafonál egy rizomatikus rendszer, amely szó szerint emészti, változtatja, újrateremti környezetét, s gombatesteket hoz létre. A Műveltség könyvtára című lexikonsorozat – mely a klasszikus gutenbergi univerzum egyik terméke, a szerkesztett információk rendbe szedett gyűjteménye – a laskagomba élősködésének esik áldozatául. A felvilágosodás szimbóluma egy új és változó rendszer termőföldjévé (és trágyájává) válik.

A képzőművészeti projekt a kulturális termék és biológiai értelemben vett élő anyag találkoztatásáról, a rendszerek felülírásáról, a tudásunkról való elképzeléseink megvitatásáról szól.

Az internet mint kommunikációs platform különösen fontos a rizóma fogalma és elmélete szempontjából: rizomatikus mivoltával többek között Szűts Zoltán is foglalkozott. A képeken látható könyvobjektek internetes felületen történő bemutatása a Rizóma projekt következő lépése.

 

Galéria:

 

 

Gyenes Gábor (1984) Képzőművész, grafikus, illusztrátor. A Besztercebányai Művészeti Akadémia (Akadémia umení v Banskej Bystrici) végzős doktorandusza, az Irodalmi Szemle képszerkesztője. Mióta falura költözött, gombákat termeszt, van, hogy könyveken.