IN SITU újra Vajkán

IN SITU újra Vajkán

A MASZLO Polgári Társulás augusztusban harmadik alkalommal szervezi meg Vajkán az In Situ Művésztelepet, amely idén építészeti szekcióval is bővül. A képzőművészek és építészek tájművészettel és helyspecifikus alkotásokkal reagálnak majd az ártér tájaira, a kettéválasztott Dunára, a helyi lakosok életére. Egy hétig alkotnak majd a természetben természetes anyagokkal, a művekről videó dokumentáció készül, amelyet a vajkai polgármesteri hivatal nagytermében mutatnak majd be augusztus 16-án, pénteken 19 órai kezdéssel. További nyilvános rendezvényük az alkotók portfóliójának bemutatása, mely augusztus 14-én 20 órakor kezdődik majd a 380-as ház udvarában.

A művésztelep három éve alakult és mára már egyre markánsabban érezhető a helyspecifikus művészet irányába való elmozdulása.  A szervezők – Václav Kinga építész és Gyenes Gábor képzőművész  – pár éve Vajkára települtek, ahol nagyon inspirálón hatott rájuk a kiscsallóközi vidék, a víz, az erdők és az épített elemek egymáshoz való viszonya. Művészeti programjuk részeként létrehozták  a MASZLO Polgári Társulást, majd a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával, a Vajkai Polgármesteri Hivatal és több civil segítségével idén már harmadszor szervezik a rendezvényt.

Az alkotók professzionális felvidéki képzőművészek és építészek: Aradský Richárd, Ferdics Béla, Funczik Norbert, Gyenes Gábor, Kubicsek Mónika, Pálmai László, Pézman Andrea, Szőke Erika, Török Bianka és Václav Kinga. Témáik a legelemibb természet, mint fény/víz/élet, de akár az őslakosok és a betelepültek Vajka-értelmezései közti eltérések is lehetnek. A műfajokat tekintve installáció, tájművészet, akcióművészet várható.

Az In Situ Művészteleppel egy időben zajlik az Irodalmi Szemle alkotótábora, az ARTér is ugyanitt, a két műhely között a tavalyihoz hasonlóan termékeny együttműködés várható.