„Szemmel tartva“: Veres Erika nyerte az Irodalmi Szemle díját

„Szemmel tartva“: Veres Erika nyerte az Irodalmi Szemle díját

 

Az Irodalmi Szemle szerkesztősége 2019-ben „Szemmel tartva” néven vándordíjat alapított, azzal a céllal, hogy évente egy-egy fiatal alkotó, író, költő tevékenységére irányítsa a figyelmet, illetve segítse azt. Az elismerés keretében a díjazott különleges figyelmet kap a folyóirattól, amely egyrészt kiemelt print és online publikációs lehetőséget biztosít számára, másrészt vállalja, hogy – amennyiben a díjazott igényli – szakmai segítséget nyújt a pálya következő állomásához (egy kötet vagy projekt előkészítéséhez, illetve a meglévő munkák menedzseléséhez, közönségtalálkozók megvalósításához).

A „Szemmel tartva” díjat idén Veres Erika költő, műfordító nyerte el, az Irodalmi Szemle 2021-es évfolyamában és az online platformon közölt verseiért és műfordításaiért. Költészete a hangulati és a párkapcsolati líra hagyományába egyaránt illeszkedik, emellett a térpoétika és az intimitásköltészet jellegzetes kulisszáit is színre viszi. Műfordítóként a török irodalom, ezen belül Ahmet Hamdi Tanpınar műveinek értő közvetítője.

Az elismerés átadására az ARTér táborban, Várhosszúréten, augusztus 7-én került sor. A díjazottat Mizser Attila főszerkesztő laudálta. A “Szemmel tartva” díjat 2019-ben Hizsnyai András, 2020-ban Mellár Dávid nyerte el.