kabai lóránt: el sem kezdett versek

kabai lóránt: el sem kezdett versek

 

el sem kezdett versek

38

… // … / … / …annyi. (mindent //

 mondanék[, de még] ismét… /

 le[te]hetetlen.) tovább… / … / … / … / … //

… / … / … / … / … / … / … / … / … / …

 

kvantumösszefonódás. szokatlan sziget. és szerpentinmozgás. prűd héra. prudens aphrodité. vagy fordítva. baljós kronológiai viszkozitás. lassan elbizonytalanodó relációjelek. kétségbeesés. „a bűn ellenem hallgat, miért nem tudok maradéktalanul boldog lenni?” —  mordul magára, mint kutyára az álmatlan bolyongó, a megtartás nehézségeire gondol, akárha túlképzett elemző lenne, majd az elengedéséire; „milyen nehéz igazságosnak lenni a múltamhoz, mert nem tudok maradéktalanul boldog lenni” — hümmög az az őszes kutya. nem hálátlanság. rosszkedvű, alanymentes mondat. tételes kozmológiai infláció. irányvektorban. hitvány protézis. névvesztes fogpiszkáló. csúszózsalu és. befolyásos vizek. középpontos tükrözés. álmot kitalálni bűn.

 

39

… / … / …mellkasból szivárog és be- /

 csomósodik a gyomorba //

az a megavasodott rántás… / … / …

 

kelletlen madártávlat. infraszonikus rezgés. dióbéltünet. szubliminális képek. sorstéboly. nem múló rosszullét. hűlt idő. mennyi elmondhatatlanság van — és a démonok egyre csak durvulnak — ebben az évben is. vedlett kor. savószín égbolt. tűzelmélet. holdsáp. szájzár. alkalmatlan szépség. égi terasz. szervusztok.

 

40

… / … /… / … //

… / … / … / hogy aztán elmaradnak a szép szavak; //

és a helyükön… / … / … / …

 

kedvetlen színhőmérséklet. molekuláris mimikri. szorongató fáziskésés. végül egy reggel, fogmosás közben köhögni kezdtem előre hajolva, s ettől úgy elerőtlenedtem pár pillanatra, mintha a kevés slejmmel együtt a lelkemet, azt az összetöpörödött, fekete valamit is kiadtam volna magamból. dadogó vaspor. szép, ostoba mondatok. fájdalom. határok nélkül.

 

Megjelent az Irodalmi Szemle 2022/10-es számában.

(Ez az októberi számunk, persze még keret nélkül,

de vannak dolgok, amiket még elképzelni sem lehet.)

 

kabai lóránt (1977. március 23., Miskolc — 2022. október, Budapest) költő, író, szerkesztő, kritikus, vizuális művész