Juhász Tibor: Behúzás IV.

ÉVELŐ

A hajdani bányaigazgatóság parkolójában kövér, zöld fűszálak. Benövik a sorsukra hagyott járműveket. A betont fás szárak törik fel, agancsszerűek, a motorháztetők fölé magasodnak.

Rágcsálók fészkelnek az épület bejáratához cibált autóülésekben. Az egyikről biztonsági öv csüng, fénylő csatja az ajtónyílás felé mutat.

Gilisztavastagságú drótok, átnyúlnak a küszöbön, a folyosó padlójára. Szekrények, asztalok, irodai berendezések maradványai. A falról platánlevélre hasonlító alakzatban válik a vakolat. Indáknak látszanak a félhomályban a plafonról lógó vezetékek.

A bejárattal szemközt lépcsőfeljáró, kapaszkodójára tövises hajtások kúsznak. Szemeteszsákok, aeroszolos palackok foglalják a fokokat.

Színes rongyhalom az első szinten. Kacsokban végződő szárak, telefonzsinórként futnak. Markolják a széthajigált tárolóeszközöket. Vakondtúrásnyi púpok a falon. Már alig látszik a zöld festékkel rájuk fújt szöveg: HA EZT EL OLVASOD MEG BASZLAK. Fodrosszélű beázásnyomok, terjeszkednek a plafonon.

Növényi törmelék borítja a másodikra vezető fokokat. Hangyák kóvályognak.

Gépeltpapír-kötegek lepik az emeletet. Sövény üres konzervekből és sörösdobozokból. Derékmagasságban egy kopasz férfi portréja, felette nagybetűs felirat: DROG PUNCI AMI KELL HÍVJÁL 06305126518. Ízeltlábúak gubbasztanak a plafonhoz rögzített pókhálókban.

Fehér anyag burjánzik a lépcsőn. Vattapamacsra hasonlító csomó keletkezik a gombák fonalából.

Mappakazal, borítékboglya. Mohaszínű folt terül szét az egyik küszöbön. Azon túl elnyűtt padlószőnyeg, összetört bútorok. Alaprajzot ábrázoló tábla a lomokon. A szerkezeti vonalak repedésként csúsznak fel róla a falra, az ablaküvegre, hogy továbbszökjenek és gyökérzetszerűen szétrebbenjenek a mennyezeten.