Százdi Sztakó Zsolt – Randevú a Times Squer-en

Néha magad is meglepődsz azon, hogy az életed mennyire az időjárás függ-vénye. Ahogy kint romlik az idő, az élettered úgy zsugorodik, míg végül elérve november magasságát, minimumra megy össze. Az a pár négyzetméter, ami a szobád és a szomszéd szoba, a konyha, a fürdőszoba, összvissz még ötven négyzetméter sincs. Itt fogod leélni az elkövetkezendő pár téli hónapot. Sebaj, vigasztalod magad, akinek fantáziája van, az sose lehet igazán bezárva. És hát neked van. No meg interneted. És ha a fantáziád már cserbenhagy, akkor még mindig ott a youtube, a Google Earth, csak egy klikkelés a világ! Mármint, ha az a nyomorult internet is működik, nem kavar be egy vírus, és az adatátvitel se akadozik.

***

Ülsz a monitor előtt, és rádöbbensz, hogy testednek a legfáradékonyabb része a szemed. A többi részed még simán bírná, csak a szemed fárad el attól, hogy mereven bámulod a képernyőt. Már az agyad is furcsa játékba kezdett veled, és egyre többször, oda nem illő színes karikákat hallucinál a monitorra. Gyorsan lenyomod az enter gombot, és elküldöd a búcsúüzenetet.

GOOD NIGHT BILLIE!

Amire pillanatokon belül megérkezik a válasz.

GOOD NIGHT JOKER!

Majd kisvártatva utána az elmaradhatatlan smiley J jel, ami tömören összefoglalja Billie egész életfilozófiáját.

Hülye amerikaiak, gondolod ilyenkor az európai kultúrember fölényével, akkor is bárgyún vigyorognak, amikor nincs rá semmi okuk. Nálatok, a faluban azt mondják erre, hogy az ilyen embernek a fejében nincs minden rendben. Az ember sírjon, ha sírnia kell, és nevessen, ha hascsikarása van.

Felétek pedig a sírásnak van akkora kultusza, mint odaát a mosolygásnak, elvég-re még a szólás is úgy tartja, hogy sírva vigad a magyar!

***

Billie-vel amúgy egy csomó dologról lehet értelmesen elbeszélgetni. A nagy átlagnál intelligensebb, legalábbis, amilyen információid az amerikaiakról vannak.

Igaz, a múltkor sikerült őt kihozni a sodrából, amikor Busht szapultad, mondván, ilyen elnököt csak Amerika tudott megválasztani. Ő ezt sértődötten kikérte magának, pedig te sejtetted, hogy anno ő se rá szavazott, csakhogy most feltámadt benne a nemzeti büszkeség.

Aztán, jobban átgondolva a dolgot, kénytelen voltál neki igazat adni. Elvégre a ti otthoni politikusaitok se különbek, legfeljebb ők nem egy szuperhatalom élén állnak, de azért ők is kapirgálnak a saját szemétdombjukon.

***

Közeledett december, és benned hirtelen felmerült, hogy még nem is láttad Billie-t a maga fizikai valójában, és ha netán szembe jönne veled az utcán, úgy mennétek el egymás mellett, mint két vadidegen. Pedig sok szempontból többet tudsz róla, mint a közvetlen családtagjai, hiszen nemegyszer lelkiztétek át a fél éjszakát, lelki szemétkosárnak használva egymást.

Fél éve cseteltek egymással majd minden éjszaka, és még nem láttátok egymást. Se te Billie-t, se ő téged. A legkülönösebb azonban az, hogy egyikőtökben se merült fel ennek a szüksége. Egyszerűen elkönyveltétek egymást lelki társaknak, és a többi nem érdekelt titeket.

Pedig ennyi erővel akár egy szoftverrel is csetelhetnél éjszakáról éjszakára, amit egy zseniális programozó alkotott, aki megteremtette a mesterséges intelligenciát.

A kérdés annyira izgatott, hogy napközben alig vártad, hogy eljöjjön az este, és te bejelentkezz azon a csetoldalon, ahol csetelni szoktatok. Arra számítottál, hogy a kérésed semmiféle problémát nem fog okozni Billie-nek, elküldi a fényképét a skype-on keresztül, te pedig neki a sajátodat.

Meglepetésedre azonban, Billie nem úgy reagált, ahogy vártad, és kifogásokat ke-resett. Először azzal hozakodott elő, hogy éppen nincs a keze ügyében megfelelő kép, majd meg azzal, hogy elromlott a skype-ja, és így nem tudja a képet átküldeni. Te erre lányos zavarodban azt mondtad, hogy sebaj, biztosan van a gépén webkamera, kapcsolja be azt, csakhogy pechetekre az is elromlott. Végül aztán Billie állt elő a nyerő ötlettel, és azt javasolta, hogy egy nyilvános webkamerán keresztül történjék meg az első randevú

***

Gyakran szoktad a világ különböző pontjain elhelyezett webkamerákat nézegetni. A kedvenced a Times Squer kamerahálózata volt, ami azzal hirdette magát, hogy a „Világ kereszteződésének” (Crossroads of the world) képeit közvetíti. Tipikus amerikai hozzáállás, gondoltad, azt hiszik, ők a világ közepe, és a világ többi része mindössze kulissza, ahhoz a nagy játékhoz, amit Amerika játszik. Azonban ennek ellenére is néz-ted az ottani webkamerák képeit, hisz más kameráknál tényleg mozgalmasabb képeket közvetített, mintha valóban a világ útkereszteződéséről adna élő közvetítést.

Billie-vel tehát abban állapodtatok meg, hogy másnap este a kettes számú kamera látómezőjében lesz, ami valami járdaszigetnek vagy mifenének a képét adta. Mindeneset-re, épp elég ember fordult meg ott napközben. Mikor rákérdeztél, hogy mégis, miről fogod megismerni, Billie titokzatosan csak annyit felelt, hogy biztosan ráismersz majd.

***

Már egy fél órával a megbeszélt időpont előtt felmentél a honlapra, és sorra vetted a kamerák képeit. Némelyiknél hosszabb ideig is elbambultál, és így, mikor észbe kaptál, a monitor sarkában az óra a megbeszélt időt mutatta.

Sietve visszamentél a kettes kamerához, amelyiknek a látómezejében most tűnt fel Billie. Igaza volt. Bár éppen most is sietett valahova, te mégis kiszúrtad, hogy csakis ő lehet Billie. Tolókocsiban ült, amit egy idősebb nő tolt, és ő beleintegetett a kamerába. Ahogy jobban ráomoltál, arcán a zavart mosolyt is láthattad, hogy ő csak ennyi, egy törpe lány egy tolókocsiban.