Pomogáts Béla – Szám­ve­tés és szám­adás

(Em­lék­be­széd Fábry Zol­tán el­ső köz­té­ri mell­szob­rá­nak meg­ko­szo­rú­zá­sa al­kal­má­ból)
Hos­­szú esz­ten­dők óta za­rán­do­ko­lok, be­szé­lek, ko­szo­rú­zok itt: Fábry Zol­tán em­lék­táb­lá­já­nál, min­dig a tél be­áll­tá­val, és min­dig el­tű­nő­döm azon, va­jon a mö­göt­tünk ál­ló esz­ten­dő mit ho­zott ne­künk és mit vett el tő­lünk. Mi­ként en­ge­dett utat Fábry Zol­tán igaz­sá­ga­i­nak, vagy mi­ként aka­dá­lyoz­ta ezek ér­vé­nye­sü­lé­sét.

Fábry Zol­tán­ra em­lé­kez­ve a szám­ve­tés és a szám­adás ön­kén­tes kö­te­le­zett­ség, hi­szen nem áll­ha­tunk meg ez előtt az em­lék­mű előtt, ha el­mu­laszt­juk fel­ál­lí­ta­ni ta­pasz­ta­la­ta­ink mér­le­gét. Szem­be kell néz­nünk az­zal a hely­zet­tel, amely­be ke­rül­tünk – csak így néz­he­tünk szem­be Fábryval.

Van ben­nem nem ke­vés ke­se­rű­ség ami­att, hogy ez a szám­ve­tés év­ről év­re ki­áb­rán­dí­tóbb. Egy év­ti­ze­de, ami­kor ugyan­itt gyü­le­kez­tünk, a nyug­ta­la­ní­tó ta­pasz­ta­la­tok el­le­né­re is igye­kez­tünk bíz­ni ab­ban, hogy  Fábry Zol­tán igaz­sá­gai las­san te­ret fog­nak nyer­ni, és a szlo­vák po­li­ti­kai ve­ze­tő­ség is fel­fi­gyel rá­juk, hi­szen ezek az igaz­sá­gok a szlo­vák nép ja­vát is szol­gál­hat­ják, már ha meg­fon­tol­ja őket va­la­ki. Egy esz­ten­de­je meg­fo­gyat­koz­tak re­mé­nye­ink, hi­szen ak­kor már tud­ni le­he­tett, hogy a Po­zsony­ban be­ren­dez­ke­dett kor­mány­zat alig­ha kí­ván fi­gyel­ni Fábry Zol­tán igaz­sá­ga­i­ra. Most pe­dig úgy kell gyü­le­kez­nünk ezen a he­lyen: az em­lék­mű előtt, hogy be kell szá­mol­nunk Fábry Zol­tán­nak a szlo­vá­ki­ai nyelv­tör­vény­ről, en­nek már­is ta­pasz­tal­ha­tó és még vár­ha­tó kö­vet­kez­mé­nye­i­ről.

Még nem tar­tunk ott, és bi­zo­nyos va­gyok ab­ban, nem is fo­gunk ott tar­ta­ni, hogy át­él­jük azo­kat a csa­ló­dá­so­kat és két­sé­ge­ket, ame­lyek Fábry Zol­tánt kí­noz­ták meg oly kí­mé­let­le­nül a má­so­dik vi­lág­há­bo­rú után – ezek­ről tett drá­mai ta­nú­val­lo­mást A vád­lott meg­szó­lal meg­ren­dí­tő hely­zet­je­len­tés­ében és per­be­széd­ében, amely per­be­széd nemcsak mel­let­tünk: ma­gya­rok mel­lett fog­lalt ál­lást, ha­nem az igaz­ság és a jog ural­ma mel­lett, te­hát a de­mok­ra­ti­kus ér­ték­rend leg­fon­to­sabb posz­tu­lá­tu­ma­i­nak vé­del­mé­ben. „A le­győ­zöt­tek cso­port­já­ba tar­to­zom új­ra – ki­ál­tot­ta stó­szi ma­gá­nyá­ban a nagy­vi­lág ar­cá­ba Fábry: – ma­gyar va­gyok. A leg­mé­lyebb meg­alá­zott­ság fo­ká­ról, nyelv­fosz­tot­tan, szó­bé­ní­tot­tan ki­ál­tok hoz­zá­tok, sza­bad em­be­rek, írók és írás­tu­dók, kik­nek né­ma­sá­ga már fel­ol­dó­dott. A mély­ből – de profundis – a leg­ma­ga­sabb fó­rum­hoz apel­lá­lok: a szel­lem sza­bad em­be­re­i­hez. Egyet­len­egy em­ber egy get­tó­zott ki­sebb­ség, egy el­né­mí­tott nyelv ne­vé­ben, min­den tör­vé­nyes vagy kü­lön­le­ges meg­bí­za­tás nél­kül, szo­bám négy fa­lá­ból ki­in­dul­va a ma­gam bő­ré­re és fe­le­lős­sé­gé­re és még­is az ös­­szes­sé­get kép­vi­se­lőn, mert aki itt szót kér: író, szlovenszkói ma­gyar író.”

Ma nem va­gyunk ki­szol­gál­ta­tot­tak – an­nak el­le­né­re, hogy Ma­gyar­or­szág nem az, ami­nek len­nie kel­le­ne, hi­szen a tel­je­sen ér­tel­met­len és a nem­zet ha­gyo­má­nya­it, tör­té­nel­mét, kul­tú­rá­ját szün­te­le­nül meg­alá­zó párt­csa­ták té­vu­tak­ra te­re­lik a gon­do­la­tot és a cse­lek­vést, és utat en­ged­nek – nemcsak Szlo­vá­ki­á­ban, ha­nem Kár­pát­al­ján és időn­ként Er­dély­ben is – azok­nak a na­ci­o­na­lis­ta erők­nek, ame­lyek ki akar­ják és ki tud­ják hasz­nál­ni a ma­gyar­ság gyen­ge­sé­ge­it. Még­sem va­gyunk ki­szol­gál­ta­tot­tak: van egy, ma ta­lán bé­nult, de cse­lek­vő ere­jét nemegy­szer bi­zo­nyí­tó ma­gyar ér­tel­mi­ség, és tel­jes jo­gú tag­jai va­gyunk az eu­ró­pai né­pek kö­zös­sé­gé­nek. Igaz, az uni­ó­nak min­den­kép­pen na­gyobb fi­gyel­met és el­szánt­sá­got kel­le­ne mu­tat­nia akkor, amidőn a kö­zös­ség ke­le­ti  ré­szé­ben sé­rül­nek ma­gá­nak az uni­ó­nak az alap­el­vei.

De még ha ma­gunk­ra ma­ra­dunk, ak­kor sem sza­bad fel­ad­ni a helyt­ál­lás, a szem­be­sze­gü­lés és a kö­zös cse­lek­vés er­köl­csi­sé­gét: va­la­men­­nyi­en fe­le­lő­sek va­gyunk azo­kért a ma­gya­ro­kért, aki­ket most a de­mok­rá­cia, a hu­ma­ni­tás és Eu­ró­pa ha­gyo­má­nyos szel­le­mi­sé­gé­vel tel­je­sen el­len­ke­ző ál­la­mi stra­té­gi­ák a ma­guk ál­do­za­tá­nak sze­mel­tek ki. A de­mok­rá­ci­á­nak, a hu­ma­ni­tás­nak és az eu­ró­pai szel­lem­nek min­den­kép­pen fon­tos sze­re­pet kell kap­nia a ma­gyar–szlo­vák konf­lik­tu­sok ren­de­zé­sé­ben. Fábry  Zol­tán idé­zi, ugyan­csak A vád­lott meg­szó­lal ér­ve­lé­se so­rán az ál­lam­ala­pí­tó Masaryk el­nök sza­va­it: „A de­mok­rá­cia nem ural­mat je­lent, ha­nem az igaz­ság biz­to­sí­tá­sá­nak mun­ká­ját. Mert az igaz­ság a hu­ma­ni­tás matematikája…Csak hu­ma­ni­tás ál­tal tart­hat­juk fenn ma­gun­kat.” Sze­ret­nék bíz­ni ab­ban, hogy eze­ket a sza­va­kat előbb vagy utóbb azok is meg­hall­ják, akik most min­den be­lá­tás nél­kül, tel­je­sen egy­ol­da­lú­an akar­nak in­téz­ked­ni több mint fél­mil­lió szlo­vá­ki­ai ma­gyar sor­sá­ról. Aki egyet­ért Masaryk imént idé­zett sza­va­i­val, az a szö­vet­sé­ge­sünk.

—————
(El­hang­zott a 40. Fábry Zol­tán Em­lék­na­pok szepsi ün­nep­sé­gén, ahol az író mell­szob­rát  ko­szo­rúz­ták meg.)