Tőzsér Árpád és Tóth László a budapesti Kortárs-esten

Tőzsér Árpád és Tóth László a budapesti Kortárs-esten

Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott Kortárs-esten kedden, december 8-án átadták a jeles folyóirat ez évi díjait, valamint a folyóirat hagyományos költői versenye idei meghívottjainak adományozott jutalmakat.

A Kortárs immár ötödik éve rendezi meg költői versenyeit a magyar irodalom egy-egy klasszikusának tiszteletére; ez évben – Petőfi Sándor, Csokonai Vitéz Mihály, Arany János és Babits Mihály után – Kálnoky László két meghatározott („Óh, süh! Pém! Piha! / Szotykon vatyorgó, páhás veckelem!), illetve két szabadon választott verssorát kellett a részvevőknek beépíteniük saját versükbe. Miként a verseny korábbi évfolyamainak is voltak szlovákiai magyar meghívottjai (Csehy Zoltán és Tóth László személyében), az idén Tőzsér Árpád, Kossuth- és József Attila-díjas költőnk, a Nemzet Művésze szerepelt e költői viadalban, illetve a mostani Kortárs-esten, a saját költészete alakulása szempontjából is oly sokat jelentő Kálnoky Lászlónak szentelt, Elégia Homálynoky Szaniszló dunántúli születésű költőtársamhoz című kiemelkedő versével. (A költőversenyre ez évben beérkezett versek – Báthori Csaba, Fekete Vince, Fenyves Marcell, G. István László, Markó Béla, Orbán János Dénes, Tandori Dezső, Tőzsér Árpád és Zalán Tibor munkái, valamint Reményi József Tamás Tőzsér Árpád-, illetve Tarján Tamás Kálnoky László-paródiája – a lap legfrissebb, decemberi számában olvashatók.)

A folyóirat ez évi legjobbnak ítélt közleményeiért járó Kortárs-díjat az idén a szépirodalmi műfajok kategóriájában Térey János, tanulmány és esszé kategóriában – az Önarckép – másokban című portrésorozatáért – Tóth László, képzőművészeti munkáiért pedig Miklós Árpád kapta. A díjazottakat a folyóirat szerkesztői, Sturm László, Pécsi Györgyi és Novotny Tihamér rovatvezetők méltatták. (isz)