Ferdinánd Zoltán: A Bandi szerint Barbara; A Béla szétesik; Panelgólem

A Bandi szerint Barbara

A Bandi valami halott nővel él együtt. Szerinte az a neve, hogy Barbara. A parkban találkoztak, a nő, legyen akkor Barbara, a bokrok alatt feküdt, meztelenül, eléggé meghalva. Ez néhány héttel ezelőtt történt. Mi azóta sem találkoztunk a Barbarával, de a Bandi szerint rendben vannak a mellei, és nekünk ennyi elég is, ha egy nőnek rendben vannak a mellei, akkor minden rendben van. Szeretünk a Barbaráról fantáziálni, de együtt azért nem élnénk vele, mert mégiscsak halott. A Bandi nem szólt a rendőrségnek, de másnap, miután kijózanodott, azért kiragasztott néhány hirdetést a környéken, valami olyasmi szöveggel, hogy találtam egy halott nőt, így meg úgy néz ki, szerintem Barbara, mellesleg rendben vannak a mellei, ha hiányzik valakinek, elviheti. De a Barbara nem hiányzott senkinek, most is ott fekszik a Bandi fürdőkádjában, a Bandi meg azóta egyáltalán nem fürdik, mert ha esetleg mégis jelentkezne valaki a Barbaráért, ne vigye már el vizesen, mert az mégis hogy nézne már ki. És a Bandinak tulajdonképpen igaza van, vizesen mi sem vinnénk el a Barbarát, esetleg ha élne, de így, halottan, mégis mi a francot kezdhetnénk a Barbarával?

A BÉLA SZÉTESIK

A Bélát már megint elgázolta egy autó. A Béla minden egyes gázolás után egyre szarabbul nézett ki, mi pedig hiába mondtuk neki, hogy Béla, nem lesz ez így jó, képtelenség volt szót érteni vele, csak hörgött összefüggéstelenül. Persze a Béla sosem volt egészen normális, de amióta a maradék eszét is elitta, alig lehetett ráismerni.

A múltkor is becsoszogott a kocsmába, rendelt három fröccsöt, mert mindig hármat rendelt egyszerre, kettőt magának, egyet a halott feleségének, de aztán persze a harmadikat is ő itta meg, a viselkedésében tehát nem volt semmi rendkívüli, de valami mégsem stimmelt egészen a Bélával, hiányzott neki az egyik karja. Kérdeztük is tőle, hogy Béla, mi történt már megint, de ő csak nézett ránk vérben forgó szemekkel, nem szólt egy kurva szót sem, csak itta a fröccsöket, egyiket a másik után.

Béla, veled valami nagyon nem stimmel, ingattuk a fejünket, talán kórházba kellene menned, mert még az is lehet, hogy fertőző a kórságod, már csak az hiányzik, hogy elkapjuk tőled. De persze nem hallgatott ránk, amikor legközelebb láttuk, már a fél arca is hiányzott, kezdett teljesen szétesni a Béla.

De hogyan lett a Bélából zombi, néztünk egymásra félrészegen, hiszen ő az egyetlen a lakótelepen. Aztán valakinek eszébe jutott, hogy a feleségét még egyikünk se látta. Ezen aztán elröhögcséltünk egy darabig, de egyébként nem foglalkoztunk többet a Béla átváltozásával egyáltalán.

Panelgólem

Az a baj a szilveszterrel, hogy évente csak egyszer van. Fél egy körül szoktunk elindulni, összegyűjteni a testrészeket. Mindig elhagynak valamit. Leginkább az ujjaikat, de találtunk már kézfejet, és igen, egyszer egy fejet is. Egy ujjért egy kisfröccs jár, egy kézfejért egy nagyfröccs, a fejért pedig pezsgőt kaptunk a múltkor a Lajostól. Idén viszont azt mondta, ujjból és kézfejből van már neki elég, felső- meg alsótestet szerezzünk inkább, hogy össze tudjon rakni egy gólemet. Nem tudjuk, mi az a gólem, de ha a Lajos gólemet akar, akkor meg fogja kapni a gólemjét, akármi is az, cserébe megígérte, hogy egy éjszakán keresztül mindannyian használhatjuk a Klárit, állítólag megbeszélte a Hiénával, mert ugye a Klári teste a Hiéna tulajdona. A Kálmán szerint a Lajos valami Frankinsteinre gondolhatott inkább, mert a gólemhez elég lenne agyagot szereznünk, de mi mondtuk neki, hogy Kálmán, miért kell neked állandóan okoskodnod, a Lajos nem azt mondta, hogy agyag kell neki, hanem azt, hogy felső- meg alsótest. Földaraboltuk tehát a Károlyt, a lakótelep közkedvelt hajléktalanját, hogy aztán a Lajos csináljon belőle gólemet vagy Frankinsteint, nekünk aztán teljesen mindegy, a lényeg, hogy megkapjuk a Klári testét egy éjszakára, mert valahogy nekünk is el kell kezdeni az újévet, hát nem?