Veres István: „Ilyenkor adok hálát annak, hogy nem nádasnak születtem”

Pinkhammer Rudolfról azóta tudunk, amikor a Keleti pályaudvar pincéjében megtalálta azt a bizonyos, Tsúszó Sándort és Cecil M. Jeopardyt ábrázoló üvegnegatívot, amit egy pincér ablakrés-redukálásra  használt a betolakodó egerek ellen. A sváb műbútorasztalost és tájképfestőt most a ferencvárosi pályaudvar mögötti Evő Manó büfében értük utol.

Mivel foglalkozik mostanában?

Hagyom magam utolérni. De csak ha úgy látom jónak. Szóval most leginkább a jónak látással foglalkozom.

Megosztaná velünk, mi volt az, amit legutóbb jónak látott?

Valamikor nagyon szívesen.

Mennyiben változott meg az élete a Tsúszó-negatív megtalálása óta?

A negatív abszolúte pozitív hatással volt mindenre, talán még a Balaton vízszintje is emelkedett azóta. Bár ennek az őshonos nádas talán kevésbé örül, de ilyenkor adok hálát annak, hogy nem nádasnak születtem.

A bouleward-sajtóban időnként fellángoló rossz nyelvek szerint a közelmúltban befolyása alá vonta az úgynevezett ketogén diéta gasztrofilozófiai divathulláma. Mit szabad ebből elhinnünk?

Elhinni semmit se szabad. se ebben az esetben, se úgy általában. Az ún. igazság tűnékény fátyola a realitásnak, egyrészről átlátszó, másrészről, legalább két oldala van, szóval nem könnyű az értelmezése, de legalább lehetetlen. A hír egyébként igaz.

Lovasi vagy TGM?

Waszlavik Gazember Petőfi Velorex Sámán Bőgatya Szabadcsapat Ullmann Mónika László.

Hisz az irodalmi összeesküvés-elméletekben?

Hisz ezt már tárgyaltuk az igazságról szóló részben. Véleményem szerint az összeesküvés maga csak egy elmélet, de a fátyol túlfeléről nézve az elméletgyártás tűnik összeesküvésnek, mégpedig nem is kicsinek. Ezeket a bonyolult szálakat pedig csak az irodalom szálazhatja széjjel, ha ugyan nem bogozza összébb. Láttunk már példát mindkettőre.

Mikorra várhatjuk a következő Tsúszó-üvegnegatív váratlan felbukkanását?

Hát várni aztat éppen lehet, csak nem érdemes. A várakozás, főleg ha sokáig csinálja az ember, óhatatlanul az idő előtti megöregedéshez vezet. Bár az is kérdéses, hogy mi lehet idő előtti. Igen, itt inkább ez az igazi kérdés, de erre viszont nem tudok válaszolni.

Úgy tudjuk,  ön nemrég fogott  egy kétkilós márnát a Dunában, és nem vitte haza.

Nem kettő, hanem kettő harminc.