Néhány betű szerepet próbál… Németh Zoltán 50. születésnapjára

Néhány betű szerepet próbál… Németh Zoltán 50. születésnapjára

 

 

„Az egyik szám sosem pontosan
arra a számra utal, amelyet
jelent, hanem mindig egy kicsit kevesebb-
vagy többre.”
(Németh Zoltán)

 

Betűk és számok. Melyekkel meghatározható jórészt minden, ami a testhez köthető. Ami a korpuszra vonatkozik. És valójában minden, ami leírható, rögzíthető róla. Vagy ami alkalomadtán épp leírhatatlan. A betűket és a számokat tehát gondosan be lehet pakolni egy telepbe, egy férjbe, egy szembe, egy kunstkamerába, vagy akár egy kapus félelmébe is. Megkapják a szükséges instrukciókat. És megadják és megrajzolják cserébe a játékteret.

A vágy, az extázis, a nyelv mindig utat talál. Nincs partja, stációja és társadalmi normája sem. Csak a szerző van, és a hús sima mozgása. Ez létesíthető. Ez kívánatos. Ez a leküzdhetetlen vágy forrása is. A nem megúszható. Ezt érezhetik a kódot sejtők.[1]

Az egyik szám sosem pontosan arra számra utal, amelyet jelent. Nincs ez másként ennél a számra és személyre utaló tematikus lapszámnál sem. A lehetőség váza immár adott: van egy júniusi lapszám[2], van egy 50[3], és van egy Németh Zoltán[4].

Ezek a szavak. Ezek a számok. Ezek a koordináták. Ezek a szerzők. Rá gondoltak.

Az Isten éltesse!

 

[1] A szerzők: Parti Nagy Lajos, Csanda Gábor, Gazdag József, Kozmár Klára, Bogyó Noémi, Mizser Attila, Lill Amália, Csehy Zoltán, Plonicky Tamás, Nemes Z. Márió, Nagy Hajnal Csilla, Polgár Anikó, Macsovszky Péter, Terék Anna, Kukorelly Endre, Lesi Zoltán, Juhász Tibor, Szaniszló Tibor, Nagy Csilla, N. Tóth Anikó, kabai lóránt, Kaliczka Patrícia.

[2] Irodalmi Szemle 2020/6.

[3] Páros szám, összetett szám. A periódusos rendszer ötvenedik eleme az ón… stb.

[4] Költő, irodalomtörténész, kritikus és szerkesztő, szerkesztőnk… stb.

 

 

Megjelent a a 2020/6-os, júniusi Irodalmi Szemlében,
amellyel a szerkesztőség Németh Zoltánt 50. születésnapja alkalmából köszönti.