Irodalmi Szemle 2013. szeptember – Túl a jóízlés határán (Teljes)

Irodalmi Szemle 2013. szeptember – Túl a jóízlés határán (Teljes)

A Szemle szeptemberi száma túlmegy minden jóízlés határán. Értendő ez a szó szoros és tágabb értelmében. A lapszám témája a giccs- és a trashkultúra. Hol van az a bizonyos ízléshatár? Mitől lesz valami giccses? Mi a különbség a giccs és a trash között?

A teljes lapszám cikkei  itt.

Ezeket a kérdéseket teszi fel Mayer Kitti nyitó írása, főként a képzőművészet felől közelítve. Hercsel Adél Szepesi Nikolett: Én, a szexmániás c. nagy sikerű önvallomása apropóján vizsgálja az erotikus irodalmat a mai trashkultúrában, szigorúan számba véve a klasszikus példaképeket. A témánál maradva Benkő Krisztián A szürke ötven árnyalata c. bestszellert veszi szike alá: „A feminizmus tanításai olyannyira nem érintették meg a holdvilágos éjszakákon álmodozó leányokat, hogy a mazochizmus útjára is szívesen lépnének egy jobb élet reményében…” S ha még nem volt elég a kitálalásregényekből, Veres István xLady blogregényének hallgatag mélyére vezet bennünket.

Tóth Kinga tanulmányában a disznóábrázolások jelentésváltozásait követi nyomon, hogy a kortárs magyar irodalomnál és képzőművészetnél horgonyozzon le. A trash-sel kacérkodó David LaChapelle festményeiről (amelyeket tavaly Pozsonyban is láthatott a közönség) írott tanulmányában Csanda Máté a hatásvadász elemeket, a popkultúra és a hagyományos festészeti témák találkozási pontjait vizsgálja. A trashkultúra uralkodó művészeti ága alighanem a film. Gyenes Gábor Robert Rodriguez (és részben Tarantino) filmjeit trashékeli be a témába. Orbán János Dénes: Sándor vagyok én is… c. kötete apropóján Németh Zoltán tanulmánya a rontott, ill. dilettáns nyelv használatát, mint a posztmodern irodalom egyik stratégiáját elemzi.

A szám szépirodalmi blokkjában Ardamica Zorán, Kulcsár Ferenc, Nagypál István és Hankó Tóth Ádám verseit olvashatjuk. A prózát Szászi Zoltán novellája, Csillag Lajos álomszerű története, valamint Molnár Miklós kisprózái képviselik. A szépirodalmi rovat Varga Imre Reggelnaplójának újabb részével zárul.

Az Ízlések és pofonok rovatban Petres Csizmadia Gabriella közöl kritikát Tóth Krisztina legújabb regényéről, az Akváriumról. Kiss Péntek József a Jókai Napok 50. évfordulója alkalmából írott cikkében a hogyan tovább kérdését feszegeti a fesztivál kapcsán. Az Aréna színházban Eszenyi Enikő rendezésében bemutatott Vénusz nercben c. darabról Garajszki Margit közöl kritikát.
A lapszámot illusztrációs anyagát Tomáš Roubal merész, tabudöntögető művei alkotják.

GICCS- ÉS TRASHKULTÚRA

ÍZLÉSEK ÉS POFONOK

SZERZŐINK: Ardamica Zorán (1970): költő, író, irodalomtörténész (Fülek); Benkő Krisztián (1979): irodalomtörténész (Budapest, Magyarország); Csanda Máté (1986): művészeti író (Pozsony); Csillag Lajos (1990): költő, író (Nádszeg); Garajszki Margit (1983): kritikus (Pozsony); Gyenes Gábor (1984): képzőművész, kritikus (Pozsony); Hankó Tóth Ádám (1988): költő (Budapest, Magyarország/London, Anglia); Hercsel Adél (1989): kritikus, újságíró (Budapest, Magyarország); Kiss Péntek József (1951): író, költő, kritikus, tanár (Komárom); Kulcsár Ferenc (1949): költő, író, szerkesztő (Dunaszerdahely); Mayer Kitti (1988): design- és művészeti teoretikus (Budapest, Magyarország); Molnár Miklós (1946): író (Győr, Magyarország); Nagypál István (1987): költő, író, műfordító, szerkesztő (Budapest, Magyarország); Németh Zoltán (1970): költő, író, kritikus, irodalomtörténész (Ipolybalog); Petres Csizmadia Gabriella (1981): irodalomtörténész, pedagógus (Hidaskürt/Nyitra); Szászi Zoltán (1964): költő, író (Rimaszombat); Tóth Kinga (1983): költő, énekes, tanár (Budapest, Magyarország); Varga Imre (1950): költő, író, műfordító (Tinnye, Magyarország); Veres István (1984): író (Pozsony)

Tags: 2013