Cse­léd­lép­csők sö­tét tit­kai a ki­sebb­sé­gi ok­ta­tás­ügy­ben

Künyvről könyvre
(Popély Gyu­la tri­ló­gi­á­ja a fel­vi­dé­ki is­ko­la­fo­gyat­ko­zás­ról)
Popély Gyu­la fel­vi­dé­ki tör­té­nés­­szel, ak­kor még a po­zso­nyi ma­gyar gim­ná­zi­um igaz­ga­tó­já­val a cseh­szlo­vá­ki­ai vá­lasz­tá­si küz­del­mek so­rán is­mer­ked­tem meg, ami­kor a tét a ket­tős ál­lam fenn­ma­ra­dá­sa és a ma­gyar ki­sebb­ség jog­ál­lá­sá­nak tisz­tá­zá­sa volt.  (Az ot­ta­ni ma­gyar­ság­nak a friss Szlo­vá­ki­á­ban va­ló tér­vesz­té­sét il­le­tő­en az ő sor­sa szin­te jel­ké­pes: Pár­kány­ba, a „híd” mel­lé köl­tö­zött, s a Károli Gás­pár Egye­te­men ta­nít­ja gyer­me­ke­in­ket Szerémi, Záp­olya káp­lán­já­nak ke­se­ré­des stí­lu­sá­ban.)
Há­gá­ban 1992 őszén egy ma­gyar–szlo­vák kerekasztal-be­szél­ge­té­sen kép­vi­sel­tük a ma­gyar ügyet, ami­kor is a hol­land kül­ügyi in­té­zet­ben ven­dég­lá­tó­ink be­val­lot­tan at­tól fél­tek, hogy egy ma­gyar–szlo­vák konf­lik­tus a ju­go­szláv, et­ni­kai há­bo­rú­ra vál­tó pol­gár­vi­szály után az egész Kár­pát-me­den­cét a Bal­kán­hoz és a Ka­u­ká­zus­hoz ha­son­ló, há­bo­rús tér­ség­gé for­mál­ja át. Há­bo­rú köz­tünk – mond­ták a szlo­vá­kok a ki­vá­ló tör­té­nés­­szel, Ladislav De­ák­kal az élen  s mond­tuk mi is – olyan , mint­ha a a Mo­nar­chia utolsó iga­zi bel­há­bo­rú­ját, az 1866-os oszt­rák–po­rosz pár­vi­a­dalt most egy film­ren­de­ző ve­lünk, ké­sei utó­dok­kal  sze­ret­né ka­me­ra előtt le­ját­szat­ni. A ke-rekasztal elő­adá­sa­i­ról s vi­tá­i­ról egy kis köny­vecs­két is szer­kesz­tet­tek a hol­land és – zá­ró­jel­ben – né­met kül­ügyi in­té­zet ugyan­csak ott ser­te­per­té­lő mun­ka­tár­sai Im historischen Würgegriff cím­mel, ami va­la­mi olyas­mit je­lent, hogy a  két nép vi­szo­nya olyan, mint­ha a tör­té­ne­lem foj­tó fo­gá­sá­ban tar­ta­nánk egy­mást cél­ta­la­nul. A tör­té­net­ben az a szo­mo­rú, hogy hi­va­tal­ból a 20. szá­za­di ma­gyar sé­rel­me­ket ak­kor mond­hat­tuk el utol­já­ra úgy, hogy az nem­csak a nyu­ga­ti­ak bá­to­rí­tá­sá­ra tör­tént, hanem la­poz­gat­va a szlo­vák kol­lé­gák írá­sa­it – így az egy­ko­ri  char­tás  Jozef Jablonickyét vagy a bár­so­nyos for­ra­da­lom után a szlo­vák par­la­ment el­nök­he­lyet­te­se­ként is fel­tűnt Milan Zemkóét vagy ép­pen a két nép vi­szo­nyát na­gyon is ér­tő, „tár­gyi­la­gos na­ci­o­na­lis­ta”  De­á­két –, egy­ér­tel­mű, hogy a múl­tat cél­fo­tók  pon­tos­sá­gá­val  tö­re­ked­tek ők és mi is meg­kö­ze­lí­te­ni.  Az­óta a sport­sze­rű tár­gyi­la­gos­ság  szlo­vák  rész­ről épp­úgy el­tűnt, mint Be­ne­dek tá­bor­szer­nagy üte­ge­i­nek füst­je Königrätznél, az­az a mai cseh-országbeli Hradec Královénál, amikoris fel­emelt ke­zű ez­re­de­ink öt­ven év­vel meg­előz­ve az an­tant­hoz át­ál­ló cse­he­ket, elő­ször s utol­já­ra sö­pör­ték be a ve­re­ség­gel já­ró ju­ta­lé­kot.
Mai vesz­té­sünk­ből hi­ány­zik bár­mi­fé­le öröm, bár­mi­fé­le ju­ta­lék:  még a beneši kol­lek­tív bű­nös­ség bé­lye­gét is fel­ele­ve­ní­tet­te a szlo­vák tör­vény­ho­zás. (Ta­lán csak Jablonický tud­ta vol­na meg­ír­ni szlo­vák rész­ről, mi is tör­tént ve­lünk 1945-ben, ahogy Sidonia Dedina meg­ír­ta, mit is tet­tek ak­kor a né­me­tek­kel Beneš su­gal­la­tá­ra a cse­hek.) Mint­ha csak a ma­gyar he­ge­mó­ni­á­nak, de a szlo­vák he­ge­mó­ni­á­nak nem let­tek vol­na bű­nei, pél­dá­ul az a ma­gya­ré­nál dur­vább as­­szi­mi­lá­ci­ós erő­szak, amely­ről Popély Gyu­la még a 90-es évek ele­jén Nép­fo­gyat­ko­zás cí­men írt. Csáky Pál, volt szlo­vák mi­nisz­ter­el­nök-he­lyet­tes az „ál­lam­al­ko­tó nép” iden­ti­tás­za­va­rá­ról és szel­le­mi pán­szláv­iz­mu­sá­ról be­szél  most, s ar­ról, hogy po­li­ti­ku­sai a kel­le­té­nél töb­bet ka­csint­gat­nak Moszk­vá­ra. De mit se­gít raj­tunk, hogy Csáky a szlo­vák tör­vény­ho­zás egyik leg­ki­vá­lóbb szó­no­ka, vagy hogy Grendel La­jos a párt­ál­lam bu­ká­sa előtt szlo­vák­ra for­dí­tott re­gé­nyé­vel best­sel­ler lett?
1918–19 előtt nem­csak Szlo­vá­kia nem volt  a vi­lá­gon, hanem az a va­la­mi sem, amit szlo­vák vi­lág­nak vagy mű­velt­ség­nek le­het­ne ne­vez­ni. Az­tán a sem­mi­ből egy ma­gyar kul­tú­rát pusz­tí­tó ad­mi­niszt­ra­tív há­bo­rú­val két év alatt  meg­te­rem­tő­dött az a ma is há­bor­gó, ma­gyar­el­le­nes szlo­vák vi­lág, ame­lyet Popély Erős vá­runk az is­ko­la cí­mű 2005-ben a Madách-Posoniumnál meg­je­lent köny­vé­ben bő­sé­ges le­vél­tá­ri irat­anyag­ra tá­masz­kod­va úgy ír le, mint egy, a ma­gyar kul­tú­ra, a ma­gyar vi­lág el­len vi­selt lá­tens, hi­deg pol­gár­há­bo­rú le­té­te­mé­nye­sét. Az el­ső Cseh­szlo­vák Köz­tár­sa­ság­ban  dur­va volt nem is ma­ga az im­pé­ri­um­vál­tás – mint azt lát­hat­tuk s érez­tük is a kis­an­tant két bal­ká­ni, dik­ta­tó­ri­kus esz­kö­zö­ket bő­ség­gel al­kal­ma­zó ki­rály­sá­gá­ban –, de a he­ge­mó­niavál­tás a szláv és a fel­vi­dé­ki, a né­met kul­tú­rá­hoz hú­zó ma­gyar vi­lág kö­zött.  Az új kis szláv köz­tár­sa­ság szlo­vák fe­le Anton Štefánek sze­mé­lyé­ben – aki  a telj­ha­tal­mú szlo­vák mi­nisz­té­ri­um is­ko­la- és köz­mű­ve­lő­dé­si osz­tá­lyá­nak referátusát ve­zet­te – iga­zi perzekútort nyert. Anton Štefánek  a Bach-éra cseh hi­va­tal­no­ka­i­nál jó­val ér­zé­ket­le­neb­bül és ha­té­ko­nyab­ban tes­te­sí­tet­te meg a ha­ta­lom­vál­tást: rög­tön 2355 ma­gyar vagy ma­gyar­ér­zel­mű ta­nárt moz­dí­tott el ál­lá­sá­ból. A szlo­vák ta­ní­tó fo­ga­dal­má­nak – ame­lyet kö­te­le­ző volt nem­ze­ti­sé­gi ho­va­tar­to­zás­tól füg­get­le­nül le­ten­ni – ve­re­te­sen so­vén mon­da­tai még egy szlo­vák ta­ní­tó szá­má­ra is túl hi­val­ko­dók és ha­mi­sak vol­tak. (S a li­be­rá­lis-kon­zer­va­tív szí­ne­ze­tű ma­gyar vi­lág után túl sok ha­tó­sá­gi imperativust, nyílt kény­szert tar­tal­maz­tak.)
Sok az il­lú­zió  az el­ső republikát il­le­tő­en a ma­gya­rok kö­ré­ben még ma is. Ezt jól le­he­tett ér­zé­kel­ni a pár­ká­nyi Tusculánumába vis­­sza­vo­nult szer­ző múlt év vé­gi, mind­há­rom köny­vé­nek be­mu­ta­tá­sa­kor Pes­ten a Ma­gya­rok Há­zá­ban: a tri­ló­gia szám­ada­tai, a kul­tu­rá­lis ge­no­cí­di­um té­nyei sok­kol­ták a Cseh­szlo­vá­ki­át egyéb­ként ta­pasz­ta­lat­ból is jól is­me­rő hall­ga­tó­sá­got. (Per­sze, a fi­lo­zó­fus el­nök, Masaryk még kesz­tyűs kéz­zel szlá­vo­sí­tott, a ma­gyar osz­tá­lyok­ban vég­zett ta­nu­lók­nak, mint any­­nyi­szor meg­cso­dál­tam édes­anyám bi­zo­nyít­vá­nyát, min­den ma­gya­rul író­dott, még az is, hogy kelt Košicén.)
A front­vá­ros­ként cseh­szlo­vák több­sé­gű­nek nyil­vá­ní­tott Kas­sá­nak – ír­ja Popély – 1919 őszén hét ele­mi is­ko­lá­ja volt 2123 ma­gyar, 750 szlo­vák és 104 né­met kis­di­ák­kal. Hár­mat mind­járt cseh­szlo­vák­nak mi­nő­sí­tet­tek. A gyors cseh­szlo­vá­ko­sí­tást ke­ves­len­dő egy Weiss ne­vű buz­gó tan­ügyőr je­len­té­sé­ben még­is fel­há­bo­ro­dot­tan ír­ta, hogy újabb ke­mény fel­lé­pés szük­sé­gel­te­tik, mert „a ma­gya­rok csak eb­ből ér­te­nek”.  Az arány­nak – így Weiss – vég­leg a csehszlovakizmus ja­vá­ra kell el­dől­nie: fel­há­bo­rí­tó, hogy még min­dig négy ma­gyar ele­mi is­ko­la van há­rom cseh­szlo­vák el­le­né­ben. Weiss győ­ze­lem­re ját­szott.
Az em­ber a ma Prá­gá­ban  új­ra élő­vé va­rá­zsolt  Masaryk-kultusz igé­ze­té­ben alig hisz a té­nyek­nek.  Ki gon­dol­ná, hogy a Hra­dzsin nyu­ga­ti­as szel­le­mű urai mi­lyen ne­he­zen tűr­ték a jog­ál­la­pot fe­gyel­mét! Pe­dig a po­zso­nyi zsu­pán-kor­mány­biz­tos Samuel Zochnak azért kel­lett tá­voz­nia poszt­já­ról, mert szem­be mert száll­ni a szlo­vá­ki­ai telj­ha­tal­mú mi­nisz­té­ri­um ve­ze­tő­jé­vel, Šrobárral is – Štefánek és a Weiss-fé­lék  „tar­tó em­be­ré­vel” –  is­ko­la- és nyelv­hasz­ná­la­ti ügyek­ben. Po­zsony vá­ro­sa – amely szí­ve­seb­ben csat­la­ko­zott vol­na akár Ma­gya­ror­szág­hoz, akár Né­met-Auszt­ri­á­hoz – Langer Ala­jos ve­zér­le­té­vel egész de­le­gá­ci­ót kül­dött  Masarykhoz, kér­ve a ma­gyar és né­met is­ko­lák vé­del­mét, azon­ban mint Popély köny­vé­ben ol­vas­hat­juk, a fi­lo­zó­fus és hu­ma­nis­ta el­nök csak kusza meg­jegy­zé­sek­kel ref­lek­tált, s ten­ni sem­mit sem tett. A va­ló­sá­got az evan­gé­li­kus lí­ce­um igazgatjójának szám­adá­sá­ból ol­vas­hat­juk ki: Hirschmann Nán­dor sze­rint az ak­kor 314 éves in­té­zet­nek 1919 volt a leg­ne­he­zebb esz­ten­de­je. (A cseh legi­o­ná­ri­u­sok ha­tal­mi gőg­jét lát­va az igaz­ga­tó úr ar­ra cé­loz­ha­tott, hogy 300 év­vel előt­te in­dult be a habsburgiánus el­len­re­for­má­ció né­pet pró­bá­ló, ke­gyet­len szá­za­da, ám ak­kor több volt – a fegy­ve­rek ellenére is – a túl­élé­si esély.)
Kas­sa, az egy­ko­ri Fel­ső-Ma­gyar­or­szág fő­vá­ro­sá­nak magyartalanítását szol­gál­ta a pre­mont­rei fő­gim­ná­zi­um – amely­nek 731 ta­nu­ló­já­ból 654 volt a ma­gyar –, a ki­rá­lyi ál­la­mi fő­re­ál­is­ko­la és a leányközépiskola cseh­szlo­vák ál­la­mi tu­laj­don­ba vé­te­le. A volt pi­a­ris­ták­nál Ka­rol Murgaš – ere­de­ti ne­vén He­ge­dűs Kár­oly – lett az igaz­ga­tó. Nincs szebb, mint ami­kor egy ka­to­li­kus tan­kö­zös­ség ta­ná­ra fel­fe­de­zi a val­lás­el­le­nes­ség és az as­­szi­mi­lá­ció hasz­nát a szlá­vo­so­dás­ra ítélt ma­gyar is­ko­la­vá­ros kö­zé­le­té­ben. Vagy ahogy Štefánek mond­ta, „Nem fog­juk tűr­ni, hogy a szlo­vák gye­re­kek eset­leg ma­gyar nyel­vű ok­ta­tást nyer­je­nek.” Nem­csak Murgaš, hanem Ján Šimeèek ne­vét is ér­de­mes meg­je­gyez­nünk: őt a ma­gyar idők­ben Gara Já­nos­nak hív­ták. Most ő ve­zé­rel­te Kas­sán az is­ko­lák cseh­szlo­vá­ko­sí­tá­sát, de ahogy a vá­ros prá­gai or­szág­gyű­lé­si kép­vi­se­lő­je, Körmendy-Ékes La­jos meg­je­gyez­te ró­la, a mo­nar­chi­kus idők­ben „sem én, sem más nem tud­ta ró­la, hogy szlo­vák”. (Švejk Lukaš fő­had­na­gya jut az em­ber eszé­be Šimeèek úr­ról: Én is cseh va­gyok, de nem kell tud­no­tok ró­la.)
Eper­je­sen az új éra át­ve­szi a Ki­rá­lyi Ka­to­li­kus Fő­gim­ná­zi­u­mot – a ta­nu­lók négy­ötö­de ma­gyar –, s a ma­gyar­gyű­lö­lő eposz­köl­tő­ről, aki sze­rint a szlá­vok lá­nyo­san szű­zi­es, tö­ré­keny ál­lam­ala­ku­la­tát a ma­gya­rok kard­ja zúz­za szét, Šafárik Re­ál­gim­ná­zi­um­ra ke­resz­te­li át. 1926 jú­ni­u­sá­ra – szö­ge­zi  le a szer­ző – vis­­sza­for­dít­ha­tat­la­nul vé­get ér a ma­gyar kö­zép­is­ko­lai ok­ta­tás Eper­je­sen. A prá­gai–po­zso­nyi ha­ta­lom fron­tá­lis ro­ha­mot in­téz a ma­gyar gim­ná­zi­u­mok el­len: Nagy­szom­bat, Sel­mec­bá­nya, Besz­ter­ce­bá­nya, Nyitra, Lő­cse, Igló és Kés­márk is el­esik. Vég­leg meg­szűn­nek a ke­gyes­ren­di­ek al­gim­ná­zi­u­mai a Po­zsony fö­löt­ti Szentgyörgyön, Podolinban (csak Krúdy írá­sai és Szindbád ma­rad­nak meg a sze­pes­sé­gi is­ko­lák han­gu­la­tá­ból a szá­munk­ra) és Kisszebenben. A szín­ma­gyar Rozs­nyó ka­to­li­kus fő­gim­ná­zi­u­mát – 186 ta­nu­ló­ból 181 a ma­gyar –  és az evan­gé­li­ku­so­két ugyan­csak el­éri az új ha­ta­lom rom­bo­ló ke­ze. „1920 nya­rá­ra ok­ta­tás­po­li­ti­kai szem­pont­ból  is tabula rasát  csi­nált” a ha­ta­lom – ír­ja Popély. A ma­gyar ta­ní­tó­kép­ző in­té­ze­te­ket és szak­is­ko­lá­kat is fel­szá­mol­ták: a mes­ter­em­ber  a tech­ni­kát il­le­tő­en ide­gen nyel­ven kel­lett hogy gon­dol­koz­zon. Az egész el­ső köz­tár­sa­ság­be­li ok­ta­tá­si és mű­ve­lő­dé­si po­li­ti­kát gór­cső alá ve­vő szer­ző vég­ső konk­lú­zi­ó­ja az, hogy  a kor­mány­zat – min­den de­mok­ra­ti­kus­sá­ga és al­kot­má­nyos­sá­ga da­cá­ra – egé­szen 1938–39-es bu­ká­sá­ig ma­gyar­el­le­nes ok­ta­tá­si po­li­ti­kát foly­ta­tott. Jel­lem­ző – idé­zünk a Páz­mány Pé­ter ki­ad­ta dunaszerdahelyi ol­va­só­könyv­ből –,  hogy csak az 1938-ban be­kö­vet­ke­zett vis­­sza­csa­to­lás után  ala­kult meg  „a vá­ros el­ső nyolc­osz­tá­lyos klas­­szi­kus jel­le­gű gim­ná­zi­u­ma, amely egyút­tal a Csal­ló­köz egyet­len ilyen tí­pu­sú is­ko­lá­ja volt”. S fel­hoz­hat­nánk a Popély  áb­rá­zol­ta szo­mo­rú kép alá­tá­masz­tá­sá­hoz Gyö­nyör Jó­zsef  ada­ta­it is, mi­sze­rint az 1921–22-es is­ko­la­év­hez ké­pest  1937–38-ra 103 322 fő­ről 91 182 fő­re csök­kent a ma­gyar alap­is­ko­lai ta­nu­lók szá­ma.
Lanstyák Ist­ván A ma­gyar nyelv Szlo­vá­ki­á­ban cí­mű 2000-ben meg­je­lent mo­nog­rá­fi­á­já­ban  ugyan­csak le­szö­ge­zi, hogy „A ma­gyar is­ko­lák  eb­ben a kor­szak­ban na­gyon ke­vés ál­la­mi tá­mo­ga­tást kap­tak, ugyan­ak­kor a »csehszlovák«  is­ko­lá­kat az ál­lam az ún. Slovenská Li­ga  köz­ve­tí­té­sé­vel bő­sé­ges se­gély­ben ré­sze­sí­tet­te. Ez az 1920-ban lét­re­jött szer­ve­zet szlo­vák tan­nyel­vű is­ko­lák szá­za­it lé­te­sí­tet­te előbb csak a ve­gyes, ké­sőbb a tel­je­sen ma­gyar la­kos­sá­gú vidékeken is. A Li­ga nem tit­kolt cél­ja a szlo­vák nyelv­te­rü­let­nek a Du­ná­ig va­ló ki­ter­jesz­té­se volt.” Ver­sailles leg­szebb ró­zsá­ját – ahogy az el­ső republikát be­céz­ték – vad bal­ká­ni test­vé­re­i­nek ága­i­val ol­tot­ták be.
A Ha­za­té­rés­től a ha­za­vesz­té­sig cí­mű kö­tet, amely ugyan­csak a Madách-Posoniumnál je­lent meg 2006-ban, az 1938 és 1945 kö­zöt­ti idő­sza­kot öle­li fel. Az 1938-ban vis­­sza­tért 878 hely­ség­ből 763 ma­gyar, 105 szlo­vák, 7 ru­tén, 3 pe­dig né­met több­sé­gű volt. A szlo­vák te­le­pe­sek  ki­me­ne­kí­tet­ték a Li­ga-is­ko­lák in­gó­sá­ga­it – ezek a nép­is­ko­lák a ma­gyar­lak­ta ré­szek elszlovákosítását szol­gál­ták –, s a te­le­pe­sek kö­zül is so­kan tá­voz­tak szlo­vák fel­ség­te­rü­let­re. (Ma­guk­kal vit­ték lo­va­i­kat és fegy­ve­re­i­ket, ame­lyek­kel időn­ként a ma­gyar la­kos­sá­got ka­to­nai gya­kor­lat cí­mén tu­da­to­san ret­te­gés­ben tar­tot­ták.) De mi tör­tént a meg­na­gyob­bo­dott Ma­gya­ror­szá­gon?
 Az 1941-re is­mét több­nem­ze­ti­sé­gű­vé vált or­szág­ban kü­lö­nö­sen ké­nyes kér­dés lett az ele­mi is­ko­lák tan­nyel­ve. A mi­nisz­ter­el­nö­ki hi­va­tal Bazovszky Já­nost ne­vez­te ki szlo­vák re­fe­rens­sé, aki kü­lö­nö­sen az ér­sek­új­vá­ri já­rás­ban tett el­len­őr­zé­sei után úgy fo­gal­ma­zott, hogy a ma­gyar ha­tó­sá­gok­ban „nincs meg a ta­pin­tat” a kér­dés ke­ze­lé­sé­hez. (A Kas­sa kör­nyé­ki fal­va­kat il­le­tő­en Popély ma­ga is anar­chi­kus ál­la­po­tok­ról be­szél.) A ma­gyar kor­mány – s hoz­zá­te­het­jük, épp a há­bo­rú s az eu­ró­pai vi­szo­nyok el­dur­vu­lá­sá­nak évé­ben, 1941-ben –  azon­ban mél­tá­nyos­ság­ra tö­re­ke­dett, s az 1941. V. tc. ki­mond­ta a nem­ze­ti­sé­gi ér­zü­let bün­te­tő­jo­gi vé­del­mét. Más kér­dés, hogy a he­lyi hi­va­ta­li és ok­ta­tá­si szin­te­ken ez a mél­tá­nyos­ság meg tu­dott-e je­len­ni leg­alább a fe­gyel­mi vizs­gá­la­tok szint­jén. De nem a for­ma­li­tás szint­jén ma­radt a szlo­vák fél is?
Még to­vább is ment. Po­zsony ho­zott egy nem­ze­ti­sé­gi tör­vényt, ám az ab­ban elő­írt nem­ze­ti­sé­gi ka­tasz­tert so­ha­sem ál­lí­tot­ta fel. Re­ví­zi­ós nagy­gyű­lé­se­ket ren­dez­tek, el­hí­resz­tel­ve, hogy a né­me­tek rö­vi­de­sen úgy­is visszadják a Ma­gya­ror­szág­nak ítélt dé­li te­rü­let­sá­vot. A Hlinka-gárda egyik fő­ide­o­ló­gu­sa, Andrej Garmuška Eper­je­sen ma­gyar­or­szá­gi szlo­vák di­á­kok fe­jé­be ver­te a revíziós po­li­ti­ka ábé­cé­jét, s úszító röp­lap­ok­kal küld­te vis­­sza őket  ma­gyar te­rü­let­re. Ami­kor a re­cip­ro­ci­tás el­vét Po­zsony­ban meg­fo­gal­maz­ták, ak­kor kény­sze­res vi­szo­nos­ság­ra gon­dol­tak, nem pe­dig és­­sze­rű egyez­ke­dés­re az is­ko­lák és a mű­ve­lő­dés te­rén. Hi­á­ba fej­tet­te ki Bárdossy ma­gyar mi­nisz­ter­el­nök Spišiak bu­da­pes­ti szlo­vák kö­vet előtt, hogy Ma­gya­ror­szá­gon 138 ele­mi is­ko­la van, ahol a ta­ní­tá­si nyelv szlo­vák, 40 pe­dig ve­gyes, s Bu­da­pest mind­ös­­sze egy új ele­mit kér a tel­jes elszlovákosításra ítélt Nyitrán, a ké­rés tel­je­sí­té­sét Po­zsony­ban tu­da­to­san elo­dáz­ták. A Tiso el­nök ve­zet­te  s a ná­ci Né­me­tor­szá­got után­zó Szlo­vá­kia még ott sem biz­to­sí­tot­ta a ma­gyar ele­mi is­ko­lá­kat, ahol a szü­lők ma­guk kér­ték. (Nyitra, Nagymihály, Dobsina, Gölnicbánya, Németgurab.)  Popély jog­gal ál­la­pít­ja meg, hogy Tiso el­nök­sé­ge alatt a ma­gyar is­ko­láz­ta­tás az el­ső, a masaryki  republikához ké­pest is lé­nye­ge­sen rom­lott, s a  szlo­vák ha­tó­sá­gok gya­kor­la­ta elő­reve­tí­tet­te an­nak a ma­gyar­ül­dö­zés­nek az ár­nyé­kát, amely 1945 és 1948 kö­zött kö­vet­ke­zett be a ma­gyar is­ko­lák be­zá­rá­sá­val és a ma­gyar nyelv hasz­ná­la­tá­nak til­tá­sá­val. (Az ül­döz­te­té­sek és a ki­te­le­pí­té­sek után – s ezt nem árt hang­sú­lyoz­ni – a ma­gyar­ság csak azo­kon a te­rü­le­te­ken tu­dott meg­ma­rad­ni, ame­lyek az el­ső bé­csi  dön­tés­sel vis­­sza­ke­rül­tek az anya­or­szág­hoz. A szór­vá­nyok el­vesz­tek.)
A Bú­csú a fő­is­ko­lák­tól cí­mű kö­tet 2005-ben je­lent meg. Popély Gyu­la le­ír­ja, mi­képp szűnt meg a po­zso­nyi Er­zsé­bet Tu­do­mány­egye­tem, a po­zso­nyi és eper­je­si evan­gé­li­kus te­o­ló­gi­ai aka­dé­mia, a köz­gaz­da­sá­gi aka­dé­mia Kas­sán, s ugyan­csak ott és Eper­je­sen a két jo­gi aka­dé­mia, s vé­gül Eu­ró­pa ta­lán leg­ré­gibb mű­sza­ki fő­is­ko­lá­ja, a selmecbányai. A ma­gyar és né­met nyel­vű fő­is­ko­lás­ok és egye­te­mis­ták cseh és szlo­vák fő­is­ko­lák­ra, egye­te­mek­re kény­sze­rül­tek, eset­leg át­men­tek ta­nul­ni ma­gyar vagy né­met föld­re. A ba­los ér­zel­mű ma­gyar di­ák­ság­ról szól­va a szer­ző nem min­den él nél­kül hasz­nál­ja az „osz­tály­har­cos mé­te­lye­zés” ki­fe­je­zést. Utal né­hány ak­kor, a har­min­cas évek­ben fel­tűnt di­ák­ve­ze­tő pá­lya­fu­tás­ára is. Lőrincz Gyu­la pél­dá­ul a Cse­ma­dok, a szo­ci­a­lis­ta kor­szak ma­gyar mű­ve­lő­dé­si egye­sü­le­té­nek el­nö­ke, Betlen Osz­kár Rá­ko­si és a Sza­bad Nép toll­for­ga­tó­ja lett. Ma­da­rász Lász­ló a Bács-Kis­kun me­gyei ta­nács al­el­nök­sé­gé­ig ju­tott el, Rácz Oli­vér pe­dig kul­tu­rá­lis mi­nisz­ter­he­lyet­tes­ként a szo­ci­a­lis­ta ha­za­fi­as­sá­got tes­te­sí­tet­te meg. Idé­zi a  fel­vi­dé­ki Prohászka Kö­rök  egyik ve­ze­tő­jé­nek, Sinkó Fe­renc­nek az el­ső republikában szü­le­tett  íté­le­tét ba­los kor­tár­sa­i­ról: kö­re­ik­ben (Ma­gyar Nap, Eöt­vös Kör, Prá­gai Tán­csics Kör) moz­gal­mi em­be­re­ket ne­vel­tek, de ők ma­guk szé­les nép­ré­te­ge­ket nem ha­tot­tak át. Az ak­kor  if­jú Skultéty Csa­ba – aki ké­sőbb a Sza­bad Eu­ró­pa Rádió mun­ka­tár­sa lett – nyolc­van év el­tel­té­vel ha­son­ló­an fo­gal­maz a kár­pát­al­jai vi­szo­nyo­kat il­le­tő­en a Nyu­ga­ti ma­gyar­ság utol­só, 2007. de­cem­be­ri szá­má­ban: „A cseh po­li­ti­ka kö­zép­pont­já­ban a szlá­vo­sí­tás, fő­leg a ru­szin nép­nek a ma­gyar­ság­tól va­ló le­vá­lasz­tá­sa állt. De folyt a ma­gyar­ság bel­ső meg­osz­tá­sa, így a tör­vé­nye­sen mű­kö­dő kom­mu­nis­ta párt se­gít­sé­gé­vel.”   
Popély Gyu­la tör­té­né­szi tri­ló­gi­á­ja él­ve­ze­tes és ta­nul­sá­gos mun­ka. Nagy szak­mai hoz­zá­ér­tés­sel, min­dig hi­te­les for­rá­sok­ra, bő­sé­ges le­vél­tá­ri anyag­ra tá­masz­kod­va mu­tat­ja  meg az el­ső republikát kö­rül­len­gő, a fel­vi­dé­ki ma­gya­rok­ban ma is élő illuziók mö­gött  a va­ló­sá­got, a masaryki ha­ta­lom machiavellisztikus ci­niz­mu­sát. Tri­ló­gi­á­ja Prá­ga és Po­zsony cse­léd­lép­cső­i­nek sö­tét tit­ka­it tár­ja fel: nép­ir­tás az is­ko­la­pad­ok­ban  a leg­ha­té­ko­nyabb.  
Ta­más­ka Pé­ter