Napló

Szolzsenyicin regényét újra kiadják angolul
Alekszandr Szolzsenyicin egyik legnagyobb regényének, a Pokol tornácának teljes, cenzúrázatlan változata meglepő módon negyven év után csak most jelenik meg angol nyelven.

A Nobel-díjas szerző regényét 1957 és 1959 között írta, de csak 1968-ban adták ki New Yorkban, ám ez a kiadás a teljes regénynek a cenzúra számára finomított változata volt, csupán 87 fejezetből állt, és csak tíz évvel később 1978-ban követte a teljes, 96 fejezetes regény párizsi, francia kiadása. Az angol könyvkiadó szakma most ezt a hiányosságát pótolja, a teljes regény megjelentetésével – érdemes megjegyezni, hogy például a könyv teljes magyar fordítása már 1990-ben elérhető volt Makai Imre fordításában, a Magvető kiadásában. A regényt egy alkalommal a KGB is lefoglalta, és a kiadás körül meglehetősen nagy hidegháborús vita keveredett, amely egyúttal biztosította a könyv amerikai sikerét.
A most 89 éves Szolzsenyicin 1970-ben kapta meg a Nobel-díjat és 1973-as Amerikába történt disszidálása után 1990-ben tért vissza Moszkvába, ahol a mai napig él.

Hubay Nagyvárad díszpolgára
A kortárs magyar drámairodalom doyenjét, a Kossuth-, József Attila- és Déry Tibor-díjas 90 éves mestert, a világszerte elismert esszéistát és műfordítót díszpolgárává avatta Nagyvárad. Az 1918. április 3-án született Hubay Miklós Ady Endre soraival: „Szigorú szeme meg se rebben, falu még nem várt kegyesebben, városi bujdosóra” – köszönte meg azt az európai szellemi és kulturális frissességet, amivel gyermek- és ifjúkorában ajándékozta meg szülővárosa. – Egy olyan városban nőttem föl, amelyik a most százéves Nyugat idejében olyan pezsgő szellemi életet tudott produkálni, hogy az mind a magyar, mind az európai szellemi élet számára gazdagító volt – emlékezett Hubay Miklós.

Új García Márquez-regény
A Nobel-díjas szerző 2006-ban a spanyol La Vanguardia lapnak azt nyilatkozta, hogy abbahagyja az írást, mégis új könyvvel jelentkezik. Dario Aritmendi, a kolumbiai Caracol Rádió vezetőjének tudomása szerint a könyv az év végén jelenik meg, mivel Márquez már majdnem befejezte azt. A 250 oldalas regénynek még nincs címe, Márquez ezt a végére hagyta. „Írt egy első változatot, de az nem tetszett neki, majd egy következőt, és egy következőt, végül az ötödik változat már a végleges volt” – mondta Arizmendi.